avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat

Buna ziua,
Care este cea mai buna varianta de contract,comodat sau inchiriere,pentru un apartament cu doua camere,o camera pentru locuit si o camera pentru sediul firmei(sediu,fara activitate)?Daca optez pentru contractul de comodat,acesta se poate face printr-un avocat fara a fi autentificat la notar sau inregistrat la administratia financiara?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:45, 11 Septembrie 2013
Contractul de comodat poate fi inclusiv sub semnatura privata, astfel ca, daca stiti exact cum sa il faceti, nu aveti nevoie nici de avocat nici de notar. Comodatul nu se inregistreaza la Administratia Financiara, insa vi-l cere la Registrul Comertului la momentul constituirii/schimbarii sediului firmei. Pentru contractuld e inchiriere se plateste impozit pe venitul rezultat din chirie si prin urmare trebuie inregistrat la AFP,
Daca nu doriti sa platiti chirie, contractul de comodat poate fi si cu titlu gratuit, deci mai bine comodat. Puteti incheia contractul doar in forma scrisa sau ii puteti da data certa in fata unui avocat.Nu exista obligatia autentitificarii acestuia. Trebuie intregistrat la Primarie.
Contractul de comodat poate fi NUMAI cu titlu gratuit. Daca se plateste pentru folosinta, atunci nu mai este comodat ci inchiriere.
Varianta de contract este in functie de scopurile dvs. Contractul de inchiriere presupune plata unui impozit de 16% din chiria incasata, contractul de comodat - presupunand o cedare gratuita a folosintei - nu i se aplica impozit.

Daca o camera va fi pt locuit acolo ar tb facut un contract cu persoana fizica. Iar pt sediul PFA contractul va tb facut cu PFA-ul in curs de constituire. Asta pt ca PFA-ul autorizat este o persoana diferita de persoana fizica, vand si date de identificare deosebite.

Deci 2 contracte, fie de comodat, fie de inchiriere, contractele putand fi incheiate atat sub semnatura privata, cat si in fata unui avocat sau a unui notar, cu costuri diferentiate binenteles.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inhiriere apartament mariusik mariusik am inchiriat de curand un apartament la doua fete din moldova ele fiind din alta tara studiaza in romania si au nevoie de o dovada ca stau in romania ele au ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere sau de comodat? ektcib ektcib Persoana fizica utilizator al unei masini in leasing vreau sa o inchiriez sau......orice altceva firmei pt plata ratei lunare. ce tip de contract tb sa fac?si ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat trebuie sa fie semnat de ambii proprietari nokita nokita Buna ziua, In primul rand va urez Craciun fericit si mult succes in tot ce intreprindeti! Sunt un nou utilizator al forumului dvs. pe care il gasesc foarte ... (vezi toată discuția)