avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Suma platita si neimpozabila
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Suma platita si neimpozabila

Buna ziua !
va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie infiintata pe Legea 26 / 2000 poate sa plateasca din fondurile proprii , sume de bani catre diverse persoane bolnave . care este suma maxima lunara sau anuala platita catre o singura persoana si care sa nu fie impozabila .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:09, 23 Septembrie 2013
Sumele se pot acorda doar in baza unui contact de sponsorizare sau mecenat. Contractul de sponsorizare se poate incheia daca sunt indeplinite 2 conditii:
1. isi desfasoara activitatea in unul din domeniile mentionate in legea sponsorizarii (cazul de fata s-ar subscrie domeniului medico-sanitar)
2. are un document emis de un alt ONG sau o insitutitie publica prin care se poate demonstra activitatea de mai sus (in cazul de fata un certificat medical ar fi indeajuns)
Atentie! Nu pot fi efectuate sponsorizari catre rude sau afini pana la gradul IV inclusiv (in interpretarea mea se aplica raporturile de rudenie la membrii din Adunarea Generala)

Codul fiscal prevede faptul ca sponsorizarile si donatiile sunt venituri neimpozabile pentru persoana fizica.
Deci daca avem unul sau mai multe contracte de sponsorizare prin care primim fonduri ptr Asociatia , dupa aceea trebuie sa incheiam la randul nostru alte contracte de sponsorizare sau de donatie ptr a ajuta bolnavii ?
Nu se poate face un proiect intr-un intreg cu mai multe persoane care pot fi ajutate si pe baza de " dare la plata " sau stat de plata ???
Multumesc frumos
Trebuie sa aveti contracte si cu cei pe care doriti sa ii spijiniti financiar. Nu exista "dare de plata" sau state de plata pentru aceste situatii.
persoanele care primesc banii vor semna un document contabil care se numeste dispozitie de plata. dar acest document se incheie in baza unui contract
Cred ca ar putea fi si contract de donatie. Pentru un ONG umanitar / caritabil e chiar tipic sa obtina din divese surse fonduri banesti si bunuri si sa le distribuie celor in nevoie ca donatie de tip dar manual, fie in bani, fie in bunuri, fie sa le presteze gratuit servicii, fie sa achite bunuri sau servicii de care beneficiaza persoana in cauza... Donatiile nu sunt impozabile nici pentru ONG donator nici pentru donatarul care beneficiaza...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente justificative donatii / sponsorizari ong Neaculica Neaculica Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos. Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat ... (vezi toată discuția)
Model de contract de donatie sau mecenat intre asociatie si beneficiarul sponsorizarii? benone1973 benone1973 Buna ziua! Sunt tatal unui baietel cu handicap grav care datorita starii de sanatate a fiului meu am fost nevoit sa apelez la o asociatie pentru a colecta ... (vezi toată discuția)
Contract de sponsorizare sau mecenat Hesperus Hesperus Buna ziua, As dori sa stiu care ar fi varianta cea mai buna prin care un ONG poate sponsoriza unul sau mai multi copii cu tulburari neuropsihice: sponsorizare ... (vezi toată discuția)