avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Documente justificative donatii / sponsorizari ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Documente justificative donatii / sponsorizari ONG

Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos.

Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat legislatia, si toate raspunsurile au fost diferite, de la un caz la altul.

Va rog daca ma puteti ajuta cu o opinie, daca se poate si referinta legislativa.

As dori sa stiu cum se transpune in practica, in documentele pe care le emite un ONG, legislatia aferenta sponsorizarii.


1. Un ONG, doneaza bani in numerar unui caz social / umanitar.

Ce documente justificative emite ONG-ul?

a. contract / act de donatie in numerar?

b. proces verbal de predare primire a banilor?

c. Contract de sponsorizare?

d. Contract de mecenat?


2. Un ONG doneaza unei persoane fizice alimente. ONG-ul le cumpara pe factura. Ce documente justificative face ONG ca a donat alimentele:

a. Proces verbal de predare primire in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?

b. Contract / act de donatie in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?

c. Contract de sponsorizare in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?

d. Contract de mecenat in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?

3. In contextul exemplelor de mai sus, darul manual, spune legislatia, daca este intr-o valoare de pana la 25.000 de lei, nu trebuie facut in forma autentica.

Intra cele doua exemple de mai sus, in categoria darului manual?

4. Contractul de sponsorizare, mai mare de 25.000 de lei, intre un ONG si o persoana fizica, trebuie autentificat la notar?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:47, 25 Iunie 2018
La 1 contrat de sponsorizare la sume mai mici si la peste 2500o lei cu contract de donatie autentificat prin notariat. Proces verbal de predare primire doar in cazul cand se face sonsorizare in natura adica bunuri sau produse.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
La 1: Pt sume mici e OK si doar dispozitia de plata catre casierie pe care semneaza si beneficiarul, cu consemnarea datelor de identificare, si se scrie in clar ca este donatie de tip ajutor umanitar.... Daca e o suma mai marisoara, de sute sau mii de lei, contract de donatie, dar sub semnatura privata.... Autentificat trebuie numai daca sunt peste 25.000 lei valoarea :-) Asa cum s-a spus, PV se face doar pentru donare de bunuri sau prestari de servicii..... Nu vad nicio ratiune pentru care un ONG ar face contracte de sponzorizare sau mecenat, nu de donatie......
La 2: Daca nu e cantitate sau valoare mare, nu e nevoie de un act scris separat ca si contract de donatie, PV de predare - primire care specifica valoarea, cantitate si tip aliment daca mentioneaza ca e donatie in context umanitar tine loc si de inscris doveditor al donatiei.... Consemnarea exacta ce alimente, cantitati si valoare e necesara pentru contabilitatea ONG-ului, alminteri nu ar fi nevoie de detalii.... Repet, nici in acast caz nu vad ratiunea ca un ONG sa ii faca unei alte persoane contract de sponsorizare sau mecenat.... cel de donatie e OK.... Contractele de sponsorizare nu sunt supuse formei autentice, nici daca au valori de milioane.... Dar manual pot fi si bani si bunuri sau servicii prestate efectiv (desi legislatia vorbeste expres de bunuri, si Codul Civil si Legea Sponsorizarii), ar trebui interpretat ca acopera si cazul in care se acorda gratuit servicii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru donatii e suficient procesul verbal asaveid asaveid Avem o campanie umanitara si oferim beneficiarilor pachete cu alimente si bani. Suntem o fundatie si am vrea sa stim daca un proces verbal e suficient sau ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie nonprofit adinageorgeta adinageorgeta Buna ziua! Am nevoie de putin ajutor in tinerea contabilitatii unei asociatii non profit, fara activitate economica,fara tva. Asociatia are drept scop ... (vezi toată discuția)
Achiziționare kituri test de către o asociație pacienti SOS15 SOS15 Ce condiții trebuie îndeplinite pt o asociație de pacienți pt a achiziționa kituri de testare genetica pt hematologie și pt a le dona apoi unui spital? ... (vezi toată discuția)