avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce date se iau in calcul pe lista de plata a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii?

Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09.
1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui iulie,pana la data afisarii(25.08),sau o data anterioara?E reglementat de lege acest lucru sau de AGA?
2.Penalitatile de pe lista la ce data sunt calculate,data afisarii(25.08),sau poate fi si o data anterioara?
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 21:55, 16 Septembrie 2013
In ce calitate intrebati aceste aspecte ?
1-
Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui iulie,pana la data afisarii(25.08),sau o data anterioara?


Greu de raspuns la o fraza atat de distorsionata
Cotele de intretinere luna iulie au termen limita 15 sau 20 de zile ulterior afisarii listei de plata a intretinerii ,termenul de plata fiind decis de catre comitetul executiv
2-Penalitatile se aplica in stricta concordanta cu dispozitiile in vigoare
L nr 230/2007 actualizata ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Scuze pt.exprimare,am vrut sa fiu cat mai concisa...
Asociatia a hotarat sa dea in judecata restantierii si i s-a solicitat de catre instanta,pe langa listele de plata,si un centralizator al contributiilor si incasarilor.Suma de plata din ultima lista de plata trebuia sa corespunda cu cea din centralizator.
Contabila asociatiei a refuzat sa intocmeasca centralizatorul(din lipsa de timp),asa ca presedintele m-a rugat pe mine(o cunostinta oarecare) sa i le fac(contabila fiind si eu).
In tabelul meu,ultima contributie inclusa este din luna iulie,ultima incasare este din 22.08,iar penalitatile sunt calculate pana la data afisarii,respectiv 25.08.
Avand in vedere diferentele mari intre lista de plata si centralizator,am cautat un raspuns si am aflat,cu mare greutate,ca pe lista de plata sunt incluse incasarile facute pana la 15.08(scadenta lunii iunie),iar penalizarile sunt calculate tot pana atunci.Nu stiu insa care este motivul pt.care s-a procedat asa,prevederile legale sau o hotarare AGA(despre care,din pacate,nu am fost informata,motiv pt.care am considerat ca trebuie sa includ tot-incasari si penalitati-,pana la data afisarii).
Multumesc
In centralizator aveti un rand pentru fiecare luna care face parte din restanta.
Fiecare rand trebuie sa contina:
- luna
- an
- cote de intretinere
- FR
- F.rep
- alte fonduri
Total lunar

- data afisarii
- data scadenta (inscrisa pe lista)

- suma achitata
- data achitarii

- nr. de zile ca diferenta intre data achitarii si data scadenta
- coeficientul de penalizare

Daca a fost achitata suma intreaga:
- penalizarea se calculeaza nr. zile * coeficientul * suma achitata
Daca a fost achitata numai un partial din cota lunii respective, se calculeaza similar ca mai sus pentru partialul achitat, dar.....
,,,,, inserati un rand suplimentar pentru suma ramasa de achitat cu aceleasi caracteristici ale datei de afisare si data scadenta ca la suma initiala de mai sus.
Daca suma nu s-a achitat pana la ultima luna afisata, numarul de zile de penalizare se calculeaza ca diferenta intre ziua afisarii ultimei liste si data scadenta a lunii neachitata integral sau ramas de plata.

Atentie ca penalizarea nu trebuie sa depaseasca suma penalizata, astfel ca va trebui sa introduceti o formula de restrictionare a penalizarii calculate astfel incat sa nu depaseasca, asa cum am spus, suma penalizata.

E posibil ca in liste sa nu se fi tinut cont de aceasta restrictie, dar si de faptul ca in restanta sunt cuprinse si penalizari neachitate care, evident, nu trebuie penalizate.

In cazul ca suma totala din tabelul centralizator este mai mica decat cea din lista, per total, atunci recalculati penalizarile si scadeti din datoria la penalizari aceasta diferenta, pe lista lunara, astfel incat cele doua sume (din ultima lista afisata) sa corespunda cu totalul de plata din centralizator.

Exact asa am facut centralizatorul,tinand seama de aspectele si restrictiile de mai sus.
Singura problema este ca,pe listele de plata(spre deosebire de centralizator)sunt calculate penalitati pana la data scadenta a listei lunii precedente,si nu pana la data afisarii lunii curente(adica in lista lui iulie sunt penalitati calculate pana la 15.08,scadenta lunii iunie,si nu pana la 25.08,data afisarii listei la iulie).
Si tinand cont de faptul ca sunt si restante vechi de 2,3 ani,suma penalitatilor calculate intre 15.08 si 25.08 e destul de mare...Contabila nu doreste sa calculeze penalitati pana pe 25.08 pt.ca...nu vrea,iar eu nu doresc sa le calculez pana pe 15.08 pt.ca nu cred ca e corect.Si uite-asa asociatia a ajuns in instanta cu 2 sume diferite,ca si pretentii,motiv pt.o inca amanare a sentintei...
Cum e mai corect sa procedam?In legea 230 sau in norme este reglementata aceasta situatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
carmenbn, utilizator
Parerea mea sincera este sa luati de bun centralizatorul si sa corectati listele.
Altfel riscati ca instanta sa va respinga actiunea sau sa va tranteasca o expertiza contabila si nu sunt sigura ca nu veti iesi "ciufuliti" din aceasta intamplare.

Pe ultima lista afisata penalizarile trebuie calculate pana in ziua afisarii pentru ca pana in acea zi nu s-au platit sumele restante..
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Modalitate calcul penalizari narciisa narciisa Buna seara, Am o nelamurire referitoare la modalitatea de calcul a penalizarilor si pentru asta va expun un exemplu. Locatarul X plateste in 30.06 suma de ... (vezi toată discuția)
Penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat ... (vezi toată discuția)