avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat?

buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul a stat 3 saptamani. camionul avea asigurare casco si a fost reparat de casco. angajatorul poate sa aiba pretentia sa platesc franciza de la casco si lizingul masinii pe perioada reparatiilor? va multumesc
Cel mai recent răspuns: L.D. Marza-Cabinet de avocat , Avocat 10:16, 15 Septembrie 2013
Codul muncii
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Franciza de la casco si lizingul masinii pe perioada reparatiilor nu poate sa v-o impute dvs., dar faptul ca acel camion a stat 3 saptamani fara sa produca, va este imputabil, in masura in care se dovedeste concret ca ar fi avut nevoie de el si nu l-a putut folosi.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
1. Daca accidentul s-a soldat din vina dvs, atunci angajatorul este indreptatit sa angajeze raspunderea patrimoniala a dvs, dar numai in conditiile prevazute de lege.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

In cazul in care se decide sa ajungeti la un acord cu angajatorul caruia i-ati orodus o paguba, trebuie sa aveti in vedere ca:
- Valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie;
- partile trebuie sa incheie un inscris.
Aordul partilor trebuie consemnat intr‑un inscris, din care sa rezulte:
- ca angajatul recunoaste ca v-a produs o paguba, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
- in ce consta paguba (descrierea pagubei);
- cuantumul pagubei si modul de stabilire (evaluarea);
- caile de recuperare a prejudiciului (acoperirea acestuia printr‑o singura plata si data la care se face aceasta, sau plata acestuia in rate la momentul virarii salariului ori la diferite alte date).

O alta varianta de recuperare este actiunea in instanta.- Tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul. Actiunea este scutita de taxa de timbru.

2. Conform art. 169 alin.1 din Codul muncii, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
art.169 alin.2 C.mun.: Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Codul Muncii nu mai prevede dispozitii referitoare la raspunderea materiala, sau la decizia de imputare si angajamentul de plata. Daca salariatul prejudiciaza pe angajator, acoperirea acestui prejudiciu nu se va mai putea face prin retineri din salariu.
leasingul curge indiferent daca camionul functionaza sau nu. Mi s-ar parea abuziv sa platiti leasingul pentru lucruri ce nu tin de controlul dvs. Asa angajatorul putea tine in garaj camionul jumatate de an... sau mai mult. S-ar ajunge la situatii inacceptabile... Daca ziceti ca a avut dauna usoara ar fi trebuit sa va lase sa il reparati direct pe cheltuiala dvs. si s-ar fi ajuns la costuri mai mici, si probabil nu ar fi stat atat timp in garaj...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprire diurnei de pe comunitate de catre angajator Tufenaru George Tufenaru George Inainte de a veni in tara am avut un accident in Olanda iar acum patronul mi-a oprit diurna pe motiv ca trebuie sa plateasca franciza la casco care este 1250 ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala mimafi mimafi Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie: Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, ... (vezi toată discuția)
Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)