avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire internationala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire internationala

buna ziua,

sunt mama unui copil de 5 luni nascut in Italia cu resedinta la Roma, mama romanca cu resedinta la Roma si tata italian.
Am venit cu copilul insotita de tata in Romania, urma sa ne intoarecem la sfarsitul lunii iulie insa relatia dintre mine si tata a devenit periculoasa pentru copil. acesta a si fost motivul venirii in Romania. Speram insa ca lucrurile se vor calma si sa ne intoarcem in Italia. Relatia a devenit din ce in ce mai urata (amenintari ca imi va lua copilul si ma va distruge).
Imi cere sa ii inapoiez copilul. De altfel mi a sosit si instiintarea de la Ministerul nostru de Justitie pt inapoierea copilului.
Ce sanse am in obtinerea copilul in perspectiva unui proces de incredintare care din cate am fost informata de catre Ministerul nostru se poate deschide doar in Italia?
Certificatul copilui a fost transcris in Romania, inseamna ca are si cetatenie romana? Ajuta la ceva?
Tatal are o situatie buna insa casa de la Roma unde este si resedinta mea si a copilului este cu chirie. In Romania casa parintilor mei este proprietate.
Care credeti ca va fi rezultatul in urma procesul pe care statul roman urmeaza sa il deschida in favoarea tatalui? Se va tine cont de varsta copilului care este alaptat la san? Eu am serviciu acolo unde ar trebui sa ma intorc in noiembrie. Ar fi necesar sau nu sa imi caut deja serviciu aici?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:17, 18 Septembrie 2013
1. Conventia de la Haga reglementeaza aspectele CIVILE ale rapirii internationale de copii, nu are nici un fel de prevederi de natura penala. 2. Nu intotdeauna statul roman dispune revenirea copilului in tara de unde a fost adus. Poate fi consultata jurisprudenta in acest sens. Doar ca legea prevede limitativ situatiile in care copilul nu va fi inapoiat la domicilul anterior. A se vedea art. 12 si 13.
Sigur ca acea conventie nu are prevederi penale, dar asta nu inseamna ca rapirea internationala nu poate fi pedepsita penal. In acest caz conteaza ce prevede Codul Penal italian si restul povestii decurge din aceste prevederi si tratatele de cooperare juridica si politieneasca la nivel de UE. Asta in penal, ca in civil s-ar putea sa fie cu totul alta poveste. Rapirile sunt scutite de cerinta dublei incriminari, vedeti [ link extern ]

Un exemplu de copil rapit din Germania de mama sa, data in urmarire internationala: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
tgeorgescu, utilizator
Sfatul meu este sa nu va luati dupa ceea ce spune Ministerul de Justitie.
Exista dreptul de a va apara.

Puteti sa va judecati in Romania dar depinde de mai multe lucruri.
Singura nu cred ca va veti descurca deoarece este sunt multe aspecte tehnice juridice care pot conta.
Incercati sa gasiti sprijin juridic specialzat pentru a va apara.
Se pot gasi variante care sa incurce lucrurile si acesta este aspectul cel mai important.
Un alt lucru la fel de important este sa reusiti sa va judecati in Romania si sa obtineti hoarare judecatoreasca.
Nu pot sa va spun mai multe lucruri deoarece fecare amanunt conteaza in astfel de cazuri.
Este bine sa stiti ca nu sunteti fara de sansa...daca copilul are cetatenie romana...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimata Doamna,


De cine a fost recunoscut copilul?

Nefiind casatoriti ati fi putut sa va duceti la serviciul de stare civila de care apartineati si sa declarati copilul chiar inaintea nasterii lui. In acest caz copilul ar fi fost al dumneavoastra ca "single mother", mama necasatorita si ar fi purtat exclusiv numele dumneavoastra.

Pentru a-l recunoaste tatal putativ trebuia sa-si dovedeasca paternitatea fata de fiul dumneavoastra printr-un proces cu expertiza de paternitate. si ati fi castigat timp si poate si procesul.

Deci reformulez intrebarea: a fost copilul recunoscut de tata? Al cui nume il poarta copilul?

Fara sa fiu expert in materie v-as sugera sa informati tatal la serviciu, (pentru ca acasa ar putea refuza scrisoarea) ca sunteti stabilita cu fiul d-v la parintii d-v, daca este cazul si sa-i comunicati noua d-v adresa si motivul pentru care nu puteti sa va intoarceti in Italia...

Tatal va fi obligat sa se adresesze tribunalului noii d-v resedinte, adica sa-si ia un avocat roman si sa introduca o actiune in justitie pe langa tribunalul d-v de domiciliu stipuland pretentiile pe care le are: drept la vizita, autoritate parinteasca comuna, etc.

Si mai bine, consultati un avocat specializat in drept comunitar...Dreptul Italian nu este identic cu cel German si nici cu cel Francez...Spetele nu sunt identice. Orice speta trebuie examinata de un profesionist in materie. NU VA LUAT DUPA GURA LUMII!

Nu disperati, nu panicati, e copilul dumneavoastra si ca mama protejati-l daca va simtiti in pericol. Copilul nu este scolarizabil, este foarte mic, se poate imbolnavi usor, deci el este prioritatea d-v. Vedeti daca puteti obtine de la parinti o declaratie notariala (mai ales daca sunt proprietari) ca sunt de acord sa va acorde gazduire si intretinere d-v si copilului.

Dar nu periclitati viata si sanantatea copilului. Nu va jucati cu ea...Cine va avea gtrija de el daca o sa lucrati? Ce viitor puteti sa-i oferiti?

Nefiind casatoriti ati fi putut sa va duceti la serviciul de stare civila de care apartineati si sa declarati copilul chiar inaintea nasterii lui.


Ce sa declare inainte ? Copilul nascut viu se declara la sterea civila, asa e firesc sa fie si in Italia.
Daca nu era recunoscut de tata, copilul n-ar fi avut tata, iar mamica nu ar fi avut problema asta acum.
Pentru a-l recunoaste tata da declaratie, nu trebuia sa dovedeasca nimic.
Au venit impreuna in Romania, ce sa il informeze pe tata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)
Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)
Tatal nu respecta hotararea judecatoreasca de inapoiere minor Florentina_A Florentina_A In urma cu aproximativ un an de zile mama minorului i-a dat procura in scop turistic tatalui, acesta fiind cetatean italian. La acea data minorul nu era ... (vezi toată discuția)