avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui dupa casatorie

Buna ziua! Faptul ca intampinam o problema in ceea ce priveste schimbarea numelui dupa casatorie(eu Gheorghe si el Buca), as dori sa stiu daca exista vreo varianta de nume comun si cum se obtine acest lucru(d-l nu doreste sa preia numele meu-Gheorghe) si nici sa ramanem cu numele initiale nu este o solutie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 00:39, 17 Septembrie 2013
sotii aleg numele dupa casatorie, asadar cu sotul tb sa discutati. juridic, oricare dintre variante este posibila.
Pai ce vreti dvs si ce vrea el ?
Ca doar nu vreti sa va cheme Buca sau Gheorghe- Buca. Daca nu vrea sa il cheme Gheoghe, sa ramana cu al lui.
Eu presupun ca deocamdata nu sunteti casatoriti, cu toate ca sunt si persoane care si-au schimbat numele in timpul casatoriei..

Inainte de casatorie, sotii pot conveni:

1.-fiecare dintre soti sa-si pastreze numele avut anterior casatoriei sau,
2.-sotia poate lua numele sotului sau,
3.-sotul sa ia numele sotiei sale sau,
4.-sotii sa reuneasca numele lor sau,
5.-sotia/sotul dupa caz ,sa-si pastreze numele avut anterior casatoriei si celalalt sa poarte numele lor reunite.

Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.

Daca sotii s-au învoit sa poarte în timpul casatoriei un nume de familie comun, pentru schimbarea acestuia este necesar consimtamântul celuilalt sot, daca sotii, la încheierea casatoriei, s-au învoit sa-si pastreze fiecare numele anterior, oricare dintre ei va putea sa-si schimbe numele fara a avea nevoie de consimtamântul celuilalt. Schimbarea numelui de familie al unuia dintre ei nu are efect asupra numelui de familie al celuilalt sot.

Cererea de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul solicitantul sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale unde domiciliaza.

Cererea privind pe cetateanul român cu domiciliul în strainatate se depune la primaria ultimului domiciliu avut în România, iar daca nu a avut vreodata domiciliul în România – la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

La cerere trebuie anexate:

copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
consimtamântul, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun purtat în timpul casatoriei;
copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, în situatia în care parintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci când cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore;
certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate lua numele de dinainte de casatorie TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.sant casatorita cu sotul meu din 2009 si am luat numele lui.cum as putea sa am si numele meu cel de dinainte de casatorie?trebuie neaparat sa dam ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie nicol-dd nicol-dd Desi nu am nicio intentie sa divortez, am motive personale sa schimb numele acordat de catre sotul meu la casatorie in cel purtat anterior. Daca acest lucru ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de fata alina81 alina81 Buna, As avea si eu o intrebare, daca un cuplu divorteaza si femeia pastreaza numele barbatului, instanta da o hot.irevocabila, poate femeia sa revina la ... (vezi toată discuția)