Prin subsolul blocului unde locuiesc, trec doua conducte magistrale apartinand RADET. Vreau sa va intreb daca pot solicita RADET-ului ( in numele Asociatiei de Proprietari ) despagubiri.
Aveti dreptate....Nu pot sa le " vin in ajutor " cu varianta de contorizare individuala si nici nu ii poate obliga nimeni ( nici instanta ) sa-si mute magistralele dar le pot cere in instanta despagubiri in cuantum echivalent cu contorizarea individuala.
Eu am totusi o nelamurire:
- magistrala RADET, care spuneti ca va traverseaza subsolul, este ceva deosebit de ceea ce, in mod obisnuit, se afla in subsolurile tuturor blocurilor?
Ca daca este asa, probabil ca ati avea sanse, cat de mici, dar le-ati avea.
Daca insa magistrala RADET este conducta care duce apa calda si agentul termic de la punctele termice catre blocuri, de la bloc la bloc, circuit in serie, nu aveti sanse, deoarece acestea trec prin subsoluri din ratiuni tehnice si de economie de energie termica, deci de pret de livrare.
Este ceva ce nu ar trebui sa treaca prin subsolul unui bloc. Magistralele ( de apa, agent termic, canalizare, gaze etc.) au trasee diferite prin canalizare speciala. Argumentele noastre privind faptul ca aceasta magistrala ne afecteaza este si faptul ca datorita defectiunilor ( fisurarea, spargerea ) deterioreaza grav subsolul blocului. Inundatiile provocate prin deteriorarea ei au dus si la focar de infectie; RADET-ul intervenind poate dupa 24 ore de la defectiune. Economia de energie tehnica nu are suport prin faptul ca magistrala trece prin subsol. Nu uitati ca traim in secolul XXI si avem destule materiale performante si accesibile ( ca pret ) pentru a izola termic pierderile de caldura.
Probabil atunci cand s-a construit blocul , magistrala a fost proiectata acolo, totul apartinea statului si nu trebuia aprobarea celor care locuiau . Acum lucrurile s-au mai schimbat, oamenii au devenit proprietari pe apartamentele in care locuiau cu chirie. Dvs. acolo sunteti proprietari ?. Ca daca sunteti proprietari, dvs hotarati ce are voie sa treaca prin proprietate, iar daca cineva va baga o teava prin terenul dvs. aveti dreptul sa luati un bomfaier, sa taiati teava la limita de proprietate.
M-am lamurit. Dv. vorbiti despre conductele RADET care trec prin subsolurile tuturor blocurilor. Deci ale tuturor.
Daca credeti ca o companie ca RADET o sa-si ia coloanele de caldura din subsolul dv. in mod special si o sa sape santuri pe langa bloc si sa-si refaca proiectul initial sau, ca o chirie ca le suportati, o sa va achite niste cheltuieli private, eu zic ca va inselati.
Rezonul tehnic ramane atata timp cat nu exista un proiect municipal de reamplasare a acestor magistrale. Pentru ca aici este vorba de un proiect, nu despre o lucrare de 3 lei de facut de azi pe maine.
Faptul ca ele sunt exploatate prost, asta nu justifica mutarea lor sau plata unor compensatii.
Puteti in cel mai bun caz sa reclamati proasta exploatare a lor.
Si la mine in bloc conductele RADET sunt pline de dopuri, iar la 3-4 ani o data se indura sa mai schimbe o bucata de teava prea gaurita si care nu mai suporta dopuri.