avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu si fara urmari
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu si fara urmari

Buna ziua. Fiul meu a fost implicat intr-un accident rutier iar ceea ce relatez este in cunostiinta de cauza eu aflandu-ma cu el in masina, pe scaunul din dreapta.Circuland pe o artera din Bucuresti, in apropierea unei intersectii semaforizate s-a incadrat pt.schimbarea sensului de mers, viraj stg. si a oprit pt. acordarea prioritatii celor care rulau din partea dreapta.Paralel cu noi, in aceeasi situatie au mai fost doua autoturisme care au reusit sa se strecoare dar noi am ramas pe loc pana in momentul in care in partea dreapta toate vehiculele s-au oprit(in mod cert se schimbase culoarea semaforului in rosu).S-a asigurat daca in partea stg.mai este cineva cu care sa nu cumva sa se atinga(stim cu totii cam ce este intr-o intersectie din Buc.) apoi a plecat.Din pacate, din partea dreapta a mai venit un autoturism,de fapt singurul(ciudat....daca inca mai aveau verde era imposibil sa fie chiar singurul in conditiile unui trafic super aglomerat) cu care ne-am lovit chiar daca fiul meu in acea fractiune de secunda a tras volan stg. pt a evita coliziunea.Pagubele au fost minore: la noi nimic spart sau indoit, doar ceva zgarieturi pe bara dreapta fata iar la celalalt aripa stanga fata deasupra rotii indoita in interior.Pana aici nimic grav numai ca, sotia soferului celuilalt autoturism se afla pe bancheta din spate avand in brate (nu in scaun special) un copil de 10 luni.Doamna a considerat ca trebuie sa faca un foarte mare circ tipand, insultand, amenintand....(chiar cu moartea!!!!) apoi solicitand telefonic SMURD-ul care a venit in echipa completa cu POMPIERII- descarcerarea motivand ca arfi posibil ca fetita ei sa fi suferit un soc in urma accidentului cu toate ca: impactul nu s-a produs decat in aripa fata stg., nimeni nu a fost atins, copilul nu a plans nici un moment.In scurt timp a sosit SMURD-ul si a transportat copilul impreuna cu mama la spital unde in urma consultului au rezultat vatamari zero dar cu recomandarea efectuarii unei tomografii(nu stiu daca la cererea mamei sau asa este procedura standard....mai ales la copii asa micuti).La acea ora tomograful nu functiona asa ca mama si copilul au parasit spitalul. La locul accidentului a sosit un echipaj de politie care a efectuat masuratorile de rigoare si a testat ambii soferi cu Alcool-Testul, rezultatul fiind zero.Ingrijorarea mea este ca fiului meu i s-a deschis dosar penal si doresc sa va adresez cateva intrebari:
1.Ce inseamna vatamari corporale grad zero?Adica nu au rezultat vatamari sau totusi exista anumite traume care sunt incadrate la grad zero? Asa scrie in dosar vatamari grad zero.
2.Daca nu s-a efectuat tomografia atunci, este valabila tomografia facuta in alt spital in cursul acelei zile sau in zilele urmatoare?
3.Daca nu au rezultat victime de ce pe dovada de la politie cu valabilitate 15 zile cu drept de prelungire scrie :Accident de circulatie cu ranire de persoane.In curs de cercetare?Acelasi lucru scrie si pe autorizatia de reparatie catre CASCO. Este normal?
3.Daca la spital s-a constatat ca nu au fost vatamari iar copilul a parasit spitalul fara a necesita internare ulterior parintii se pot ridica cu pretentii? Daca da, care este perioada in care o pot face? Poate copilul pateste ceva si nu are nici o legatura cu accidentul.
Am fost constienta de la bun inceput ca fiul meu va fi declarat vinovat din doua motive : varsta (20 ani) si experienta in sofat (1 an si 5 luni) si....prioritatea de dreapta care ...e sfanta chiar daca celalalt a fortat intersectia.
Va multumesc anticipat pt. timpul acordat si pt. raspuns


Dupa ceva vreme, revin cu cateva intrebari la care sper sa primesc raspuns, cu amabilitatea dvs.
Cazul fiului meu a fost solutionat in felul urmator:
Cu toate ca in urma accidentului nu au rezultat vatamari corporale, partea ,,vatamata'' (soferul,tatal copilului presupus vatamat) a dat declaratie la politie in termen de 4 sapt de la producerea accidentului ca nu are pretentii.
Fiul meu a fost informat de catre politie ca totul este OK, ca se va da NUP si pt ca dosarul este la parchet va trebui sa astepte rezolutia - instiintarea de la parchet cu care se va prezenta ulterior la politie pt amenda si ....permis.
Acum 3 zile am primit acasa plicul de la parchet cu hotararea NUP. Ma mir ca a ajuns pt. ca desi adresa era corecta, sectorul era gresit.M-a nemultumit formularea din comunicatul de la parchet care suna cam asa: Daca din PV de la politie rezulta ca nu au fost vatamari corporale, de ce formularea apare asa? Prezentandu-se la politie, fiul meu a aflat ca.....stupoare!!!!!..... nu are de platit nici o amenda!!!!! Poate da examen pt restituirea permisului mai devreme de 3 luni sau poate astepta implinirea termenului (mentionez ca dupa dovada initiala de 15 zile fiul meu nu a mai solicitat prelungire). Intrebat cum adica nu am de platit nimic....politistul a raspuns ca amenda nu a fost mentionata de catre procuror asa ca nu va plati nimic. INTREBARE:
Se poate sa nu plateasca nici o amenda?
Va trebui sa mearga la parchet si sa intrebe....totusi ...poate este o greseala
Se poate sa nu primeasca totusi nici un proces verbal....nimic referitor la ceea ce s-a intamplat in ziua respectiva?
Nu doresc sa ma trezesc peste ceva vreme cu amenzi stufoase
Va multumesc anticipat pt rasp.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
andra68, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:55, 30 Martie 2009
Buna ziua,

in cazul in care persoanele vatamate (cele din autoturismul condus de fiul dumneavoastra dar si cele din autoturismul care circula pe drumul cu prioritate) vor dori sa obtina o compensare, o pot face in termen de 3 ani de zile in cazul in care pretentiile vor fi exclusiv civile.

Exista insa si posibilitatea ca persoanele vatamate sa depuna o plangere penala pentru vatamare corporala, in termen de 2 luni de la data la care au cunoscut identitatea faptuitorului, iar in cadrul procesului penal sa solicite si daunele materiale.

Valabilitatea tomografiei va fi interpretata de judecatorul care va judeca eventualul caz in functie si de alte mijloace de proba, spre exemplu martori care vor putea confirma ca tomografia a fost facuta la scurt timp dupa accident (probabil ca va exista si o dovada a timpului efectuarii- inregistrarile din spital sau data imprimata pe rezultat) iar singurul caz in care nu ar avea o semnificatie este cel in care veti reusi sa demonstrati ca intre momentul producerii accidentului si cel al realizarii tomografiei au fost victimele unui alt traumatism. Evident, puteti incerca si o argumentatie in sensul de a arata ca un astfel de traumatism ar fi putut interveni.
Vatamarea corporala se dovedeste prin eliberearea unui certificat medico-legal.
Daca se considera ca au suferit o vatamare corporala si sunteti chemat in judecata pentru acest fapt, dumneavoastra puteti chema in garantie firma de asigurari.
Reproduc din OUG 195/2002 (Codul rutier)

Art. 31. - Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.

în cazul unei intersectii semaforizate se respecta semnificatia semnalului luminos (semaforul electric) si nu se respecta regula de circulatie (prioritate de dreapta).

Numai bine va doresc
2007_rozi a scris:

Vatamarea corporala se dovedeste prin eliberearea unui certificat medico-legal.
Daca se considera ca au suferit o vatamare corporala si sunteti chemat in judecata pentru acest fapt, dumneavoastra puteti chema in garantie firma de asigurari.

Va multumesc pt raspuns si indraznesc sa mai intreb :
-este normal ca in cazul fiului meu politia sa nu ii inmaneze o copie a procesului verbal luat la cunostiinta si semnat?
-de ce daca in PV scrie ca au rezultat vatamari corporale grad zero iar in dovada de circulatie si cea de reparatie scrie accident cu ranire de persoane, in curs de cercetare?
-agentul constatator are obligatia de a da lamuriri referitoare la dosar sau trebuie sa angajez un avocat pt acest lucru?
-cam cat sta un dosar la politie? Banuiesc ca trebuie sa ajunga la Parchet in timp util pt. ca procurorul sa poata dispune prelungirea dovezii de circulatie.
Va multumesc din nou, cu respect
De vreme ce a semnat un proces verbal de sanctionare ...in mod normal si legat trebuie sa fie inmanat si contravenientului. Se considera ca a luat la cunostinta si din acel moment are le dispozitie 15 zile pentru a face plangere impotriva respectivului proces verbal.
Daca se considera ca accidentul a fost cu victime, respectiv vatamare corporala, atunci agentul constatator nu va incheia proces verbal de sanctionare....asteptand sa se vada gravitatea faptei, acest lucru dovedindu-se prin certificatul medico-legal.
Sincer, nu sete un anume termen cat dosarul sta la politie. In speta, fiind vorba de un accident in care zilele de ingrijire medicala nu vor ajunge la 60 de zile, punerea in miscare a actiunii penale se va face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura rapunderea penala. De vreme ce dosarul respectiv este inregistrat, faceti cerere la procuror pentru a prelungi dovada de circulatie.

Si inca ceva, eu nu am mai auzit pana acum sa fie folosit termenul de vatamare corporala grad zero....de caeea rog colegii de pe acest forum, care au cunostinte in acest domeniu sa ne lamureasca si pe noi (cei care nu am intalnit aceasta expresie....)#-o

Alte discuții în legătură

Revenire la un subiect mai vechi andra68 andra68 Dupa ceva vreme, revin cu cateva intrebari la care sper sa primesc raspuns, cu amabilitatea dvs. Cazul fiului meu a fost solutionat in felul urmator: Cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime lary20 lary20 am avut un accident rutier, ajungand la intersectie am oprit la indicatorul\"stop\",am acordat prioritate pietonilor,m-am asigurat din ambele parti,fiind si ... (vezi toată discuția)
Accident - intersectie nedirijata yo686 yo686 In urma cu aproximativ 3 luni am fost implicat intr-un accident rutier intr-o intersectie printre blocuri nesemnalizata cu indicatoare sau marcaje rutiere. ... (vezi toată discuția)