avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit salariu obtinut din strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit salariu obtinut din strainatate

Am infiintat de curand o companie in statele unite, impreuna cu un partener american. Aceasta companie urmeaza sa imi plateasca un salariu. Trebuie sa merg sa declar acest venit undeva? Exista vreun risc daca nu o fac? Sunt interesat care este procedura si, daca este cazul, cat din acest salariu va lua statul roman, si ce beneficii imi ofera in schimb (asigurare medicala?).

Iau in calcul si varianta infiintarii unei companii subsidiare in Romania si sa primesc bani de la aceasta companie, vedeti aceasta solutie ca fiind mai buna? Tin sa mentionez ca nu am deloc experienta in domeniul juridic/contabil, iar de infiintarea companiei din statele unite s'a ocupat partenerul meu.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 15:48, 24 Martie 2009
Va rog mult, daca stiti, sa imi raspundeti. Mi-ar fi de mare ajutor acesta informatie. Mersi.
Spuneti ca ati infiintat o companie in USA , dar , in acelasi timp, veti fi platit cu salariu. , deci nu vor fi dividende sau alta forma de remunerare a participatiei la un capital.

Pentru salariul obtinut din strainatate se aplica
ART. 90 cod fiscal :

Venituri obţinute din străinătate

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi cele care îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 40 alin. (2) datorează impozit pentru veniturile obţinute din străinătate.

ART. 40 despre care se spune mai sus :

Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României

Se socoteste ca aveti domiciliul in Romania , dpdv fiscal daca :
persoană fizică rezidentă - orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:

a) are domiciliul în România;

b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;

c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

d) este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin

Daca se respecta cele de mai sus , atunci:
art 90
(2) Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.

(3) Contribuabilii care obţin venituri din străinătate conform alin. (1) au obligaţia să le declare, potrivit declaraţiei specifice, până la data de 15 mai a anului următor celui de realizare a venitului.
(4) Organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat şi emite o decizie de impunere, în intervalul şi în forma stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

(5) Diferenţele de impozit rămase de achitat, conform deciziei de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează sumele stabilite potrivit reglementărilor în materie, privind colectarea creanţelor bugetare

si din norme cod fiscal :
204. Impozitul plătit în străinătate, care se deduce din impozitul pe venit datorat în România, este limitat la partea de impozit pe venit datorat în România

Deci:
- in USA se plateste salariu
- in USA se retine impozit
- In Romania , pina la 15 mai se declara venitul, pe formular specific
- In Romania, vi se calculeaza impozit de 16% de catre fisc
- In Romania aveti dreptul de a scade din impozitul datorat de 16 % impozitul platit in USA, pina la concurenta sumei mai mici . Daca impozitul din Usa e 20 % se scade 16 % ,, daca in USA e 14% , se scade 14 % si se mai plateste in Romania 2% .
Daca mai aveti intrebari , va rog ....



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Impozit salarii obtinute din stainatate cbnviorel cbnviorel Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea chestiune. Sunt de profesie inginer, nu am studii economiice sau contabile. Lucrez cu ... (vezi toată discuția)
Legea 571-2012 art 90 - impozit pe veniturile din strainatate mitachealina mitachealina Buna ziua tuturor. Am primit o instiintare de la finante ca ar trebui sa-mi declar veniturile din 2013 realizate in strainatate, conform articolului 90 din ... (vezi toată discuția)