avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SE POATE SA INCETEZE CIM-UL SUSPENDAT?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SE POATE SA INCETEZE CIM-UL SUSPENDAT?

Buna ziua,
Datele problemei sunt urmatoarele:
- acum un an un agent de vanzari aduce prejudicii importante firmei noastre (falsificat chitante, semnat facturi in fals, nu a depus banii la banca etc.);
- i s-a deschis dosar penal (a fost facuta plangere la Politie) dar cercetarile merg foarte incet;
- CIM i-a fost suspendat cu ART. 52 lit. c) din CODUL MUNCII: Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
- am dori sa ii inceteze CIM ca sa nu ne mai izbim de el in toate declaratiile, raporturile etc..
INTREBARI:
1. Cum poate sa inceteze acest CIM? Prin ce temei legal?
2. Influenteaza cumva cercetarile Politiei sau decizia judecatorului aceasta incetare? Ce recomandati?
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
P.S. ORICE OBSERVATII SUNT BINEVENITE!
Cel mai recent răspuns: daniela_circiumaru , utilizator 10:54, 25 Martie 2009
Dupa cum spuneti si dvs:
daniela_circiumaru a scris:

CIM i-a fost suspendat cu ART. 52 lit. c) din CODUL MUNCII: Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

Intrebare; La ce fel de declaratii va "tot loviti de angajat" de se doreste incetarea CIm-ului. Banuiesc ca daca este vorba de declaratii pentru solutionarea plangerii penale si a cazului este si in interesul angajatorului sa colaboreze.


Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură sa larială de către angajator.
“(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin cont racte individuale de muncă sau prin regulamente interne.” (O.U.G. nr.65/2005)
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de nici un drept care rezul tă din calitatea sa de salariat.
Bineinteles ca nu la declaratiile pentru Politie... sau privitoare la solutionarea cazului ma refeream. In fine... aspectul acesta nu conteaza foarte mult... Intrebarile erau altele. Dar... poate raspunsul dvs. a venit ca o OBSERVATIE. Crimson, iti multumesc oricum, dar daca se poate... as dori si un raspuns privitor la incetare, nu la suspendarea CIM. :worthy:
Poate o solutie ar fi ca angajatul sa-si dea demisia si dumneavoastra sa o aprobati.
In acest caz, deoarece a trecut mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei, nu se poate discuta despre desfacerea disciplinara a CIM ca urmare a incalcarii disciplinei in munca.
In acest caz, codul muncii prevede:
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Cred ca trebuie sa asteptati ca respectivul salariat sa fie condamnat pri hotarare judecatoreasca si sa-i desfaceti CIM in baza art 56 lit g) din codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
.............
g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
...............
VA MULTUMESC FRUMOS PENTRU RASP!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a cim ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca un salariat a savarsit abateri disciplinare in mod repetat, consum de bauturi alcoolice in timpul programului, scandal, lovirea unei colege, ... (vezi toată discuția)
Furt si fals in state- ff urgent eujad eujad in data de 27.04 se face comisie de verificare a statelor si a documentelor de la salarizare. in data de 29.04 s-a incheiat procesul verbal prin care se spune ... (vezi toată discuția)
Suspendare din functie? begonia begonia Buna dimineta! Este posibila suspendarea din [u]functie[/u] (de conducere) pe perioada cercetarii disciplinare? In ce conditii? O zi buna! (vezi toată discuția)