avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Învãțãmânt - Introducere camere video de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Învãțãmânt - Introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã

Bună ziua,
Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală.
În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au montat camere de supraveghere video, prin care sunt monitorizați elevii și cadrele didactice din școală.
S-a precizat că înregistrările nu sunt și audio, camerele sunt îndreptate către clasă, nu către cadrul didactic.
Întrucât există temeri din partea tuturor părților implicate (părinți, elevi, profesori) și discuții interminabile despre legalitatea măsurii, vă rog să ne lămuriți dumneavoastră.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:22, 26 Septembrie 2013
S-a plecat de la legalitatea instalarii camerelor si ati facut un eseu de sa le plangem de mila profesorilor. Trebuie sa intelegeti ca scopul camerelor este siguranta copiilor si nu furtul stilului didactic sau a metodei de predare. Salile de clasa si restul spatiilor nu sunt supravegheate in pauze, profesorul de serviciu este de decor iar elevii se mananca la propriu intre ei, se bat, se injura, se imbrancesc, isi expun organele si alte asemenea, exista o violenta iesita din comun, inclusiv intra persoane din exterior in clase, trec pe langa paznicii de 2 lei care la randul lor sunt buni doar sa semneze statul de plata. Cum rezolvati problema pauzelor dpdv al sigurantei elevilor? (in afara de a va ruga in gand sa nu se intample ceva)
S-a plecat de la legalitatea instalarii camerelor si ati facut un eseu de sa le plangem de mila profesorilor.

A, nu, doar sunt niste nemernici nepregatiti!
Trebuie sa intelegeti ca scopul camerelor este siguranta copiilor si nu furtul stilului didactic sau a metodei de predare.

In timpul orei? Pai au lupte de gladiatori?
profesorul de serviciu este de decor iar elevii se mananca la propriu intre ei, se bat, se injura, se imbrancesc, isi expun organele si alte asemenea, exista o violenta iesita din comun, inclusiv intra persoane din exterior in clase, trec pe langa paznicii de 2 lei care la randul lor sunt buni doar sa semneze statul de plata.


Si ce s-ar rezolva? Problema este cum se reduc toate aceste fenomene, nu cum se vizualizeaza! In timpul pauzelor sunt la fel de tinuti de regulamentul scolar ca si in timpul orelor. Exista camere pe holuri si in curtile scolilor, dar marile drame se produc in wc-uri si in spatele scolilor,
Cine vine sa bata cu pumnul in masa si sa reclame daca se apeleaza la sanctiuni? Parintii lor, cei care vor sa vada cum isi face profesorul ora!
Stimate domn, nu cunoasteti sistemul decat de la televizor, altfel n-ati sustine ca nu sunt mijloace de supraveghere. Stiti ce s-a intamplat cu cei care au fost dati la tv. pentru fapte de violenta in scoli? Nimic.
Stiti cine sunt persoanele straine care intra in scoli? Parinti ai elevilor, in majoritatea cazurilor, rareori trec de paza oameni complet straini. Mai intra si distribuitorii de orice fel de carti, cu acordul si comisionul inspectorului general. Asta cand nu vine directorul cu proforma si sutele de exemplare de achitat, sarcina de la general.

P. S. Un inspector general poate sa declare orice ca sa dea bine la public, dar legea zice ca nu se poate decat daca ...

Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
elena138, utilizator
Nu fiti suparata si mai ales nu ridicati in jurul dvoastra un gard de sarma ghimpata (ati exagerat un pic in mesajul precedent, nimeni nu a jignit profesorii), caci doar prin dialog si colaborare se rezolva lucrurile. Eu respect profesorii precum si opinia dvoastra.
Dar judecati la rece, daca inspectorul general impune cum spuneti dvoastra tot felul de "sarcini", credeti ca se va crampona la aceste camere? Sincer acum! A fost necesar doar un precedent, acum deja fenomenul se extinde, asistam deja la treaba asta. Chiar si exemplul dat de utilizatorul @lara12, ce credeti ca este? Inca o dovada ca lucrurile merg deja in directia asta (cu sau fara comisionul pe care l-ati pomenit)! Chiar sunt curios daca exista vreo scoala unde camerele s-au scos pentru ca nu au fost profesorii de acord. Ce parere aveti, la scoala utilizatorului @lara12 se vor scoate camerele?
Toate scolile in care s-au desfasurat examenele de evaluare au fost dotate cu camere video. Acele dispozitive au ramas in scoli, unele chiar in clase, dar nu sunt activate decat in situatie de examen. Aproape orice scoala dispune de softul necesar supravegherii video, mai ales in mediul urban. Nu cred ca ati fi surprins sa aflati ca unele scoli din rural au conditii si dotari de ar face invidios orice manager de scoala din Vest.
Intotdeauna exista exces de zel, dar nu orice prostie a generalului ajunge sa fie aplicata, din cauza sindicatelor. Sindicatele par sa fie acum contranse sa intervina, ca foarte multi profesori spun ca se retrag (eu stiu multi).
In ceea ce priveste caciuleala directorilor, unii se caciulesc si la colegi, in egala masura, ca altfel trebuie sa le vanda singuri. Sunt situatii si situatii, nu apar in bloc profesorii, dar unde nu e corect, chiar nu e. In afara jocului de orgolii, nu ramane nimic: nici vreo dispozitie de doamne-ajuta, nici vreo inventie, nici vreo calitate a actului educational.nGanditi-va ca pentru a deconta diverse cheltuieli profesionale, pentru dotari speciale, nu se gasesc bani, dar avem pentru ... ?!
Smechereala si neamul prost au devenit sisteme de referinta in societatea noastra, atat in raporturile dintre noi, cat si in raportul cu scoala. Nu vi se pare grotesc cand vine ministrul invatamantului si critica tocmai sistemul pe care il conduce? Eu asta nu pot s-o inteleg! Ati vazut vreun ministru al apararii sa critice sistemul de aparare? Ati vazut vreun ministru de interne sa critice personalul? Ministerul justitiei, Parchetul??? Ei bine, toti ministrii invatamantului si-au bombardat cu calificative corpul profesoral, pentru ca s-a opus tampeniilor pe care le promoveaza si care nu au nimic- dar nimic- de-a face cu invatamantul.
De la nivel de director, tot ce inseamna conducere in invatamant este politica de partid. Exista, e adevarat, si serviciul public potrivit: corpul profesoral este disciplinat, desi nu inteleg de ce.
Intrebarea userului nostru nu ar fi trebuit sa existe daca avea cine sa lamureasca problema la nivel de ISJ. Intelegeti acum? Brambureala!!!
Dati-mi norma, o aplic si sunt lasata in pace, nu sa vina cu presiuni ca altfel "ma da jos" (ipotetic zic, ca n-are cine si de unde sa ma dea nicaieri).
Ati vazut ce scandal iese cand se propune vreo sanctiune pentru elevi? Aici e problema, nu in dispozitivele de inregistrare. Acolo sunt doar bani de cheltuit, firme care trebuie sa faca profit, incercarea de a procura dovezi cand un X este incomod. Partea urata e ca X e profesionist, pe cand cel interesat este intamplator.
Le-as recomanda parintilor sa lase treaba scolii in seama scolii, pentru ca intervenind (cum se tot intampla), fac intotdeauna jocul cuiva, iar singurii care au de suferit sunt tot copiii.
Va doresc o seara buna si nu mai credeti tot ce cititi! :)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
elena138, utilizator
Vă mulțumesc pentru interesul pe care l-ați arătat acestui subiect și vă rog să mă scuzați că n-am fost aici pentru a dezbate.
Interesul meu era, totuși, strict legal.
Dacă e interzisă înregistrarea cu orice mijloc a activității didactice, întregistrarea de imagini fără sunet intră sub incidența acestei legi?
Pe de altă parte, ochiul lui ... Big Brother, chiar și pe timpul pauzei, nu aduce în niciun fel atingere drepturilor copilului?

Alte discuții în legătură

Sistem video instalat in salile de clasa din scoli ContSters103501 ContSters103501 E o adevarata nebunie sa se instaleze sisteme video in salile de clasa din scoli. Nu se incalca prevederile legii 128/1997 art 97 alin 2? Art. 97. - (2) ... (vezi toată discuția)
Elevii ’’cuminti’’ si inventarul scolii Ares-3 Ares-3 Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ... (vezi toată discuția)
Camerele video Comosicus Comosicus 1.Este legal sa se instaleze camere video in salile de clasa din scoli fara acordul profesorului, parintilor? 2.Firmele care instaleaza sisteme de ... (vezi toată discuția)