avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier in Anglia, RCA expirat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier in Anglia, RCA expirat

Sunt sofer de camion si am avut un accident rutier in luna decembrie 2012, in Anglia, nu au fost victime, doar pagube materiale, eram angajat cu contract de munca la o firma din Romania, unde executam curse externe Franta- Anglia. Cand s-a produs accidentul am constatat ca asigurarea RCA era expirata. In prezent nu mai lucrez la firma respectiva, si am primit o instiintare de la BAAR cum ca eu trebuie sa platesc despagubirea in valoare de 13.000 lire sterline. Cine trebuie sa plateasca despagubirea, angajatul sau firma?
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 09:19, 19 Septembrie 2013
Dvs trebuie sa platiti. E posibil sa oblige si firma sa plateasca dar si aceasta se poate intoarce tot impotriva Dvs.
Multumesc. Desi mi s-ar parea normal ca firma sa fie responsabila pentru ca actele masinii sa fie in regula. Si daca nu dispun de banii ceruti ce se poate intampla?
Din cele relatate de dumneavoastra am inteles ca dumneavostra ati fost numai angajatul unei firme, in calitate de sofer, pe tirul firmei. Autoutilitara era al dumneavoastra sau al firmei?
Daca a fost al firmei, obligatia de a detine o polita RCA valabil este obligatia firmei, nu al soferului! Deci firma este buna de plata, in cazul in care veti fii dat in judecata, sa chemati in aparare firma, care dupa cum am relatat este rasponsabila de polita RCA !
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Laszlo Bicsak, Alte profesii
Opinia mea este ca obligatia soferului este sa se asigure ca are actele cum trebuie, mai ales cand vorbim de un sofer profesionist.

Temeiul raspunderii nu este existenta sau inexistenta unei polite ci faptul culpabil care a dus la accident. Acest fapt culpabil este al soferului si astfel sunt indeplinite in intregime conditiile raspunderii civile delictuale : fapta culpabila, prejudiciul suferit si elementul de legatura dintre ele.

Dupa cum spuneam, cel care a suferit daunele se poate intoarce si impotriva firmei angajatoare dar pe temeiul raspunderii comitentului pentru fapta prepusului.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
vladfesan, utilizator
Firmele de transport sunt obligate conform REGULAMENTULUI (CE) nr. 1071/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 21  octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier sa aiba angajat un manager de transport care are responsabilitati privind evidenta documentelor de transport, asigurarea documentelor prevazute de reglementarile in vigoare la efectuarea operatiunilor de transport rutier.
Printre aceste documente se numara si asigurarea RCA obligatorie. Asigurarea camionului este obligatia firmei de transport si nu a conducatorului auto angajat. Angajatul poate fi cel mult sanctionat pentru neglijenta neverificarii valabilitatii asigurarii RCA, nu si a lipsei asigurarii.

Alte discuții în legătură

Accident cu camion fara rca george68feb george68feb Buna ziua. Am lucrat la o firma (un patron) 7 luni de zile ca sofer secund pe camion unde mi-a facut contract de munca insa nu l-a inregistrat, pe mine ma ... (vezi toată discuția)
Accident camion fara rca andreimt andreimt Buna seara. In urma cu o saptamana am fost implicat intr-un accident rutier in Bulgaria. Am fost dirijat de cineva in timp ce dadeam cu camionul cu spatele ... (vezi toată discuția)
Accident ungaria- vinovat: camion asigurat in ungaria, 7 masini avariate un deces. ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, Apelez la bunavointa Dvs pentru a obtine niste opinii legate de un accident rutier grav produs in Ungaria de catre un sofer de camion care a ... (vezi toată discuția)