avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Matusa copilului poate beneficia de concediu crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Matusa copilului poate beneficia de concediu crestere copil?

Buna, am o intrebare. La 54 de ani ai mei, fara copii, doresc sa ies in concediu de maternitate pt a ingriji nepotica care urmeaza sa se nasca, viitoarea fetita a nepoatei mele (care nepoata e fata surorii mele, decedate). Mama are o profesie f importanta si doreste sa se intoarca la munca dupa nastere. Eu sunt sora mamei fetei care urmeaza sa nasca, mama sa decedand cu ani in urma. Se poate? sau e necesar sa deschid adoptia pt nepoata mea inainte sa nasca? adica sa devin bunica si pe acte? asa se poate? bunica poate iesi in maternitate in locul mamei? va rog un sfat. prima varianta ar fi mai convenabila pt nou. pt a nu mai pierde timpul, insa nu stim daca este posibil
Cel mai recent răspuns: farcasalexa , utilizator 14:34, 23 Septembrie 2013
Pentru a intra in concediu de maternitate trebuie sa fiti mama cu acte in regula a copilului pentru care solicitati concediul, nu bunica. Mama va trebui sa va dea copilul spre adoptie.
1. - De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) poate beneficia numai mama copilului.
- Cred ca dvs. va referiti, de fapt, la concediul crestere copil (CCC) pana la 1,2 sau 3 ani.

2. - De CCC si indemnizatia aferenta pot beneficia numai parintii firesti ai copilului sau cei care il adopta (nu pot nici bunicii nici alte rude)
- Ca sa adoptati copilul ia timp mult si pana atunci se duce termenul pentru CCC.
- Poate si tatal copilui sa solicite CCC pentru ca si asa trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC (daca nu o face se reduce CCC al mamei sau perioada de stimulent de insertie cu o luna).

3. - Cel mai bine ar fi ca mama sa solicite direct (fara a mai intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
pe doamna, adica bunica , o interesa sa ii emarga in continuare cartea de munca, cat maia re pana la pensie. deci nu se poate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil alexandranovac alexandranovac Buna ziua!As dori si eu ceva informatii cu privire la urmatorul lucru...am auzit ca se poate sa intre in concediu de crestere copil si unul din bunici?Deci eu ... (vezi toată discuția)