avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

Buna ziua!As dori si eu ceva informatii cu privire la urmatorul lucru...am auzit ca se poate sa intre in concediu de crestere copil si unul din bunici?Deci eu ca mama as dori sa stau acasa un an cu copilul, dupa care in al doilea an sa stea bunica (mama mea).este posibil asa ceva sau e doar un zvon?Inca ceva..este platita pentru acest lucru?Mentionez ca am nascut pe 24 ianuarie 2012.Va rog daca puteti sa imi dati cateva detalii in ceea ce priveste aceasta informatie.Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: alexandranovac , utilizator 13:19, 21 Februarie 2012
Daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a primi indemnizatia pentru CCC, in aceste conditii puteti opta pentru :
- CCC cu o durata de 1 an .. situatie in care dupa terminarea CCC de ingrijirea copilului dvs se poate ocupa mama dvs

- CCC cu o durata de 2 ani ... situatie in care dupa terminarea CCC de ingrijirea copilului dvs se poate ocupa bunica lui.

In ambele cazuri , bunica - mama dvs - nu beneficiaza de niciun sprijin din partea statului .


Art.8 din OUG nr.111/2010 prevede:
De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de
urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de
prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.
.....
1. - Cel mai bine ar fi sa solicitati direct stimulentul de insertie de 500 lei pe luna si astfel veti primi si salariu de la angajator si stimulentul de insertie de la AJPIS.
- In acest timp bunica poate sta cu copilul.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent tatal, daca mama nu poate beneficia muscalucristina muscalucristina buna ziua, am si eu o intrebare, tatal poate beneficia de stimulentul de insertie daca mama nu poate beneficia de concediu de crestere copil? si daca da ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie toderas88 toderas88 as dori sa stiu daca la cadrele militare in activitate,beneficiaza de acest stimulent de insertie,mentionez ca eu nu am fost in concediu pt crestrea copilului. (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)