avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat netrecut la masa credala in cazul insolventei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat netrecut la masa credala in cazul insolventei unei firme

Buna ziua, un cunoscut de al meu se confrunta cu o problema mai ciudata.
Firma unde era angajat pana la sfarsitul lunii iunie (cand si-a dat demisia) platea salariile cu intarziere, ajunganduse la 2 luni intarziere.
Aceasta firma a depus o cerere de insolventa pe data de: 17 Iunie 2013 (atunci vad ca este inregistrat dosarul la tribunalul Bucuresti) si a fost admisa la data de 3 Iulie 2013 iar ulterior la data de 10 Iulie 2013 a fost schimbat administratorul judiciar iar la data de 1.09.2013 (am impresia) urma sa fie un termen care a fost amanat pana la data de 20.11.2013. In momentul de fata sunt inscrisi la masa credala aproximativ 90 de creditori dintre care majoritatea firme, decat aproximativ 30% sunt angajati, multi dintre angajati nu au fost inscrisi la masa credala.
Ce este de facut in cazul de fata? Practic firma nu era in insolventa cand conoscutul si-a dat demisia dar banii restanti tot nu au fost primiti, a contactat firma care se ocupa cu insolventa iar acestia ii spuneau sa mearga el sa se inscrie la masa credala, a incercat sa mearga si la sediul firmei respective dar aceasta nu permitea accesul fostilor angajati (da, s-au strans mai multi in fata portii) inauntru ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 18 Septembrie 2013
Daca nu s-a inscris la masa credala a ramas pe dinafara.
Nu cunosc o dispozitie legala care sa il ajute in acest caz.
Poate incerca acum si sa justifice imposibilitatea sau ce a fost...
Sa ia legatura cu administratorul judiciar si sa se inscrie la masa credala. Adm.judiciar va reface tabelul de creante, unul suplimentar pe care are obligatia sa il depune la instanta si sa il publice in Buletinul Procedurilor de Insolventa
Acum in urma cu ceva timp (nu cunosc exact, dar 2-3 saptamani sunt trecute) a mers la sediul administratorului judiciar si a depus o cerere sau ceva de genul dar la fel ca el sunt multi angajati care nu au fost trecuti la masa credala ...
Angajatii sunt inregistrati in tabelul de creante conform evidentelor contabile ( art. 64 pct 1 din legea insolventei). Inseamna ca dvs nu figurati in evidentele contabile ale firmei cu salarii restante.
Daca nu v-ati inteles cu administratorul judiciar si nici cu reprezentantul firmei debitoare ( administratorul special), puteti face o contestatie la tabelul preliminar, daca mai sunteti in termen ( 5 zile de la publicarea in Buletinul procedurilor de insolventa a tabelului preliminar). Instanta va gasi o solutie pt cererea dvs.

Contestatia se timbreaza cu 200 lei.

Pentru ce sa se inscrie la masa credala ?

Legea este clara in aceasta privinta . Creditorii care au calitatea de salariati ai debitorului vor fi inregistrati in tabelul creantelor din oficiu, dupa cum rezulta din evidenta contabila.

Art. 3 pct. 10 din Legea nr.85/2006 defineste creantele salariale ca fiind acele “creante ce izvorasc din raporturile de munca dintre debitor si salariatii acestuia, inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul/lichidatorul judiciar.”
Asadar, inscrierea salariatilor la masa credala nefiind conditionata de inregistrarea vreunei cereri in acest sens.

Prin urmare, cel mai bine pentru salariat ar fi sa verifice tabelul preliminar al obligatiilor si, ulterior, pe cel definitiv, pentru a se asigura ca a fost inscris.
Daca nu a fost inscris, poate formula contestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolvenþã VoiculescuC VoiculescuC Dacă firma este în insolvenţă salariaţii trebuie să facă cerere să se înscrie la masa credală pentru salariile restante? (vezi toată discuția)
Recuperare salariu oana27elena oana27elena Buna seara, Societatea la care sunt angajata nu mi-a mai platit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2012 si din cate am inteles de la director va intra ... (vezi toată discuția)
Fostii angajati trebuie sa plateasca timbru si taxa judiciare pentru inscrierea la masa credala si pentru contestatie la tabelul preliminar?! irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Un fost angajat si-a dat fosta firma angajatoare in judecata, procesul fiind suspendat din cauza intrarii firmei in insolventa. Fostul angajat ... (vezi toată discuția)