avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducere suspendare permis auto neacordata...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducere suspendare permis auto neacordata...

Buna ziua, am fost prins cu numere rosii expirate de o zi , nu mai conteaza a inceput tot calvarul parchet ,politie bla ,bla a sosit hotararea 300 ron amenda si 90 de zile suspendare,pana aici toate bune si frumoase daca pot spune asa,am dat testarea 13din 15 ,obtin 15 puncte ,deci admis, dupa cum stiam eu ma prezint la la biroul circulatie cu copie dupa dovada si toate actele plus cerere de reducere a perioadei de suspendare la care mi se spune ca nu beneficiez de reducere ?????
DIn ce am citit in regulamentul rutier nu se acorda reducerea perioadei de suspendare doar in aceste situatii:

Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:

perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Va rog mult ma poate lamuri si pe mine daca beneficiez de reducere????
Cel mai recent răspuns: romulus1974 , utilizator 09:11, 2 Octombrie 2013
In mod normal nu ar fi trebuit sa fiti primit la test daca nu ati fi avut dreptul.

Solicitati un raspuns scris in care sa va explice temeiul legal in baza caruia nu beneficiati de reducere.

Cererea de reducere ati facut-o inainte sau dupa testul 13/15?
restul de conditii le indepliniti, sigur?
•a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
•nu a mai beneficiat de o astfel de măsura în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare;
•în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţionala complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.
da indeplinesc toate conditiile prevazute de lege si cererea pentru reducerea suspendarii am facut o dupa examenul 13din 15,o sa merg in audienta la comandatul politiei SIbiu sa ma lamureasca in baza carui temei legal nu pot beneficia de reducere....
Cerintele prevazute la art .221 din regulament HG1391 pentru reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile sunt numai pentru cazul in care titularul permisului de conducere face cerere conform art. 104 dar obligativitatea sustinerii testului 13/15 este prevazuta la art. 106 astfel incat dvs. ati sustinut testul in baza art. 106, alin. (1), lit. b) si nu in baza lit. c).

Nu puteti beneficia de o prevedere optionala (art.104) ca urmare a unei obligativitati (art. 106).

Prin urmare, chiar daca nu indeplineati conditiile art. 221 alin. (1) din HG1391 erati obligat sa sustineti testul 13/15.

Astfel, masura luata de politie de a nu reduce perioada de suspendare este justificata.

OUG195

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

HG1391
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă :
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
Deci pana la urma trebuie sa fac cerere catre comandantul politiei pentru a putea beneficia de 30 de zile reducere sau nu are nici un rost si raman cele 90 de zile, intreb pentru ca tot nu am inteles exact cum functioneaza.....?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire permis suspendat Larissa02 Larissa02 Buna ziua ma aflu intr-o situatie destul de dificila. Am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile pt depasirea limitei de viteza si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere EritroxylonX EritroxylonX Buna ziua. Am un amic care a fost oprit de Politie+ARR+RAR care au constatat ca masina pe care o conducea are probleme la sistemul de directie si ... (vezi toată discuția)
Nu beneficiez de reducerea perioadei de suspendare Ionut-T Ionut-T Mi sa suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile,din cauza trecerii pe culoarea rosie la nivel cu calea ferata.Cand m-am prezentat sa dau examenul \'\'13 ... (vezi toată discuția)