avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Chemarea în judecatã a casei de pensii pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Chemarea în judecatã a casei de pensii pentru neluarea în calcul a unei adeverinþe

La inceputul lunii septembrie, soacra mea a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, in valoare de 669 lei, pentru o vechime in munca de 35 de ani si 4 luni.

In aceasta decizie a Casei de Pensii nu i-au fost luate in calcul veniturile lunare individuale brute din adeverinta eliberata de Electroaparataj, pentru perioada februarie 1975-decembrie 1996. Motivatia data de Casa de Pensii a fost punctul VI al anexei nr 15 din HG 257/2011.

Ulterior am mers personal la Casa de Pensii Sect 4 sa intreb ce nu este in regula cu acea adeverinta si de ce suma pensiei este atat de mica. Raspunsul a fost halucinant: "Dati-ne in judecata si instanta va da hotarare in favoarea dvs si va va mari pensia.", motivand ca veniturile inscrise in adeverinte nu se mai iau in considerare la calcul, decat dupa ce o hotarare judecatoreasca va obliga Casa de Pensii.

Am depus deja o contestatie la aceasta decizie la Casa de Pensii si dorim, asa cum am fost sfatuite, sa urmam calea judecatii.

Rugamintea mea este, daca se poate, sa ma ajutati in formularea cererii de chemare in judecata, cu articolele de lege la care as putea face referire in acest caz.

Va multumesc anticipat.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 17 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gasiti mai jos o cerere de chemare in judecata.
Va rog sa o mai periati acolo unde considerati ca este cazul si sa o completati cu datele lipsa.
Cererea, impreuna cu anexele (fiecare cate 2 exemplare - unul pentru instanta si unul pentru casa de pensii) o poate depune soacra Dvs. direct la Tribunal sau o poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Banuiesc ca soacra este din Bucuresti. Daca nu, cererea trebuie adresata judecatoriei de domiciliu .
Succes!

TRIBUNALUL BUCUREªTI SECŢIA A VIII-A CONFLICTE DE MUNCÃ ªI ASIGURÃRI SOCIALE


DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnata...................., domiciliată in ........................................................., CNP:............................, posesoare a C.I. seria ............,nr..............., eliberată de .............., la data ................, pensionară pentru limită de vârstă.

chem în judecată CASA DE PENSII A ............................... , cu sediul in ...................... , .......... pentru :

RECALCULAREA DREPTURILOR DE PENSIE PRIN VALORIFICAREA MENŢIUNILOR DIN ADEVERINŢA Nr.......... / ................, în sensul de a include în Buletinul de calcul şi sumele reprezentând (veniturile, sporurile permanente obţinute, etc.) pentru perioada februarie 1975-decembrie 1996, sume ce nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dar pentru care s-au plătit toate cotele de asigurări sociale şi pensii, conform prevederilor art.78 (1); (4) din Legea nr.19/2000 completată cu cele din Legea nr.250/2007.

SOLICIT ONORATEI INSTANŢE
- Să admită prezenta cerere de chemare în judecată, să dispună şi să oblige Casa de Pensii a ................................................ să-mi recalculeze pensia începând cu data de .............................(data depunerii adeverintei la casa de pensii) în sensul de a include în Buletinul de calcul şi sumele reprezentând ........................................... pentru perioada februarie 1975-decembrie 1996, sume ce nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dar pentru care s-au plătit toate cotele de asigurări sociale şi pensii, conform adeverinţei nr.......... din data de .............. eliberată de ............................... şi care nu au fost luate în calculul pensiei;
- Să dispună şi să oblige Casa de Pensii să emită o Decizie de pensionare rectificativă care să în care să includă şi sumele reprezentând ............................ pentru perioada februarie 1975-decembrie 1996.

Motive:
În fapt, în perioada februarie 1975-decembrie 1996 fiind încadrată la .........................i am fost salarizată , conform contractului individual de muncă, iar de la data de ................ , sunt pensionată pentru limită de vârstă, conform deciziei de pensionare rectificative nr................... din....................
Menţionez că la emiterea deciziei de pensionare nu au fost luate în calcul veniturile mentionate in adeverinta nr........../........................, eliberata de ..........................
În data de ...................... m-am adresat Casei de Pensii cu cererea înregistrată sub nr. ..................................., solicitând recalcularea drepturilor de pensie cu valorificarea menţiunilor din adeverinţa nr................. din data de ......................., eliberată de . ......................... - anexată în original - în sensul de a include în Buletinul de calcul şi sumele pentru perioada februarie 1975-decembrie 1996, sume ce nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dar pentru care s-au plătit toate cotele de asigurări sociale şi pensii, conform prevederilor art.78 (1); (4) din Legea nr.19/2000 completată cu cele din Legea nr.250/2007.
La depunerea cererii de mai sus mi s-a comunicat că solicitarea mea nu va fi soluţionată favorabil şi drept urmare am încercat să discut cu angajaţii Casei de pensii, dar aceştia au refuzat să-mi dea alte lămuriri, fiind sfătuită să mă adresez instanţei de judecată.

În concluzie, solicit instanţei de judecată să dispună recalcularea pensiei şi obligarea Casei de Pensii a ........................... la emiterea unei noi decizii în care să fie cuprinse şi calculate veniturile obtinute în perioada februarie 1975-decembrie 1996 stabilind astfel un punctaj superior şi o pensie mai mare.

În drept, prevederile Legii nr.19/2000 (completată cu cele din Legea nr.250/2007), art.2 - “Sistemul public (de pensii) se organizează şi funcţionează având ca principii de bază: pct.e, principiul contributivităţii........, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite”, art.78 (1), “în punctaj se includ şi sporurile” art.78 (4), “punctajul se calculează la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale."şi art. 164, (3), prin care se arată că “se iau în calcul sporurile cu caracter permanent dovedite prin adeverinţe eliberate de unitaţi, pentru care s-au achitat contribuţii CAS.”


Cu stimă,
(Numele si Prenumele, Semnatura)




Inscrisuri anexate in copie xerox (câte 2 exemplare):
1. Decizia de pensionare nr. .............................;
2. Nr. de înregistare (.............................) al cererii de recalculare a drepturilor de pensie cu valorificarea menţiunilor din adeverinţa nr................. din data de ...................., adresată Casei de Pensii a ...................................;
3.Adeverinţa nr............../...................., eliberată de ....................... (prin care se confirmă sumele care au stat la baza lunară de calcul pentru plata contribuţiei de asigurări sociale-CAS.





DOMNULUI PREªEDINTE AL TRIBUNALULUI BUCUREªTI – SECŢIA A VIII-A CONFLICTE DE MUNCÃ ªI ASIGURÃRI SOCIALE
M. Gradinaru a scris:

.....
Banuiesc ca soacra este din Bucuresti. Daca nu, cererea trebuie adresata judecatoriei de domiciliu .
..



Cererea nu se adreseaza Judecatoriei , ci Tribunalului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ori sediul reclamantul.



În drept, prevederile Legii nr.19/2000 (completată cu cele din Legea nr.250/2007), .....



Legea nr.19/2000 este abrogata de Legea nr.263/2010.

====


Potrivit Legii nr.263/2010:
Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii,
respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.

Art. 151
(1) Hotararile Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se comunica persoanelor in cauza si caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, dupa caz, in termen de 5 zile de la adoptare.
(2) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) care nu au fost atacate la instantele judecatoresti in termenul prevazut la alin. (2) sunt definitive.

....
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis
Multumesc pentru completari.
Da, soacra mea are domiciliul in Bucuresti, sectorul 4. Deci cererea trebuie depusa la Tribunal, nu la Judecatoria sect 4?
Pana la urma, ce articole de lege vom folosi pentru cererea de chemare in judecata?

Va multumesc din suflet pentru ajutor!
In primul rand, trebuie sa contestati decizia Casei Teritoriale de Pensii la Comisia Centrala de Contestatii.

Apoi , hotararea Comisiei Centrala de Contestatii.o puteti ataca la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.


Alte discuții în legătură

Mama vrea sa conteste decizia de pensie praz praz Buna ziua, Mama mea a primit decizia de pensionare, fara sa i se ia in considerare sporurile realizate, care reprezinta [i]\"sporurile acordate institutelor ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizia pensionare NiculaeB NiculaeB din 18 ani grupa ll mi se ia in calcul doar 12, pe motiv ca in perioada cand am fost sef de compartiment ctc , AQ nu beneficiez de grupa ll.Mentionez ca in CM ... (vezi toată discuția)
Competenta de solutionare Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate sfatui cineva: Am solicitat in scris Casei sectoriale de pensii a MAI sa-mi recalculeze pensia, in sensul de a-mi ... (vezi toată discuția)