avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contestatie decizia pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contestatie decizia pensionare

din 18 ani grupa ll mi se ia in calcul doar 12, pe motiv ca in perioada cand am fost sef de compartiment ctc , AQ nu beneficiez de grupa ll.Mentionez ca in CM sunt inscrise aceste perioade 100% si totodata mi s-au eliberat adeverinte de grupa cu respectarea prevederilor HG 12231990.
Este corect sa nu beneficiez de intreaga perioada in care am lucrat in grupa a II-a, pentru care angajatorul a platit CAS-ul respectiv (acest lucru e mentionat in CM si adeverintele de grupa eliberate)? am sanse in instanta?
Cel mai recent răspuns: gned , utilizator 13:21, 8 Februarie 2015
1. Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.

2. Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.

3. Hotararile Comisiei Centrale de Contestatii pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Nimeni nu va poate spune excat care sunt sansele intr-un asemenea litigiu.

Legea nr.263/2010
Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.

Art. 150
(1) Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii sunt organisme de verificare, care examineaza si hotarasc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale si urmaresc aplicarea corecta a legislatiei referitoare la pensiile publice.
(2) Organizarea, functionarea si structura Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv a comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, ministrului apararii nationale, ministrului administratiei si internelor si directorului Serviciului Roman de Informatii, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) In solutionarea contestatiilor, Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii adopta hotarari.
(4) Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.

Art.151
(1) Hotararile Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se comunica persoanelor in cauza si caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, dupa caz, in termen de 5 zile de la adoptare.
(2) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) care nu au fost atacate la instantele judecatoresti in termenul prevazut la alin. (2) sunt definitive.

Art. 152
Jurisdictia asigurarilor sociale se realizeaza prin tribunale si curti de apel.

Art. 153
Tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind:

a) modul de calcul si de depunere a contributiei de asigurari sociale;
b) modul de stabilire a dobanzilor si penalitatilor de intarziere;
c) inregistrarea, evidenta si certificarea contributiei de asigurari sociale;
d) hotararile Comisiei Centrale de Contestatii si ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii privind deciziile de pensie;
e) deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor privind deciziile medicale asupra capacitatii de munca;
f) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurari sociale;
g) modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale;
h) plangerile impotriva proceselor-verbale de contraventie incheiate in baza prezentei legi;
i) contestatiile impotriva masurilor de executare silita, dispuse in baza prezentei legi;
j) alte drepturi si obligatii de asigurari sociale nascute in temeiul prezentei legi.
Singura solutie contestatie in termen de 30 zile de la comunicare,apoi la tribunal cu actele doveditoare in mana si se v-a face dreptate.O zi buna.
De unde stiti dvs ca i se va face dreptate ?
Daca nu faci contestatie in termenul stabilit,a-i pierdut din start.Multe instante au dat castig de cauza,(nu este obligatoriu),dupa consultarea documentelor reale,este o speranta la care trebuie apelat,decat sa nu faci nimic.Este o parere personala.O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta de solutionare Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate sfatui cineva: Am solicitat in scris Casei sectoriale de pensii a MAI sa-mi recalculeze pensia, in sensul de a-mi ... (vezi toată discuția)
La ce articol de lege sa ma refer ? ContSters326883 ContSters326883 Mi s-a respins dosarul de inscriere la pensie la limita de virsta . Va rog sa-mi spuneti la ce lege sa ma refer cind voi cere judecatorului cererea la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaș cauze medicale primariabaneasa primariabaneasa Buna ziua! În cazul în care decesul a survenit unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor militare în conformitate ... (vezi toată discuția)