avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Talon reținut pentru defecțiuni la sistemul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Talon reținut pentru defecțiuni la sistemul de frânare

Bună seara!
Săptămâna trecută am fost implicată într-un eveniment rutier: în timp ce mă deplasam regulamentar, un alt autoturism a ieșit de pe o stradă lăturalnică, nerespectând indicatorul ”cedează trecerea” și a avut loc o coliziune. Accidentul a fost determinat exclusiv de conducătorul celuilalt autoturism. Deși am frânat brusc nu am putut evita impactul. mașina mea a fost dus la o firma autorizată pentru expertiză, unde spre surprinderea mea s-a constatat că aș fi avut defecțiuni la sistemul de frânare, și mi s-a reținut permisul și talonul. Sunt absolut convinsă că frâna s-a defectat din cauza impactului, mi s-a scurs și lichidul de frână.
Întrebarea mea este următoarea:
Nu mi s-a eliberat o copie de pe rezultatul inspecției respective, deși legea prevede că asemenea defecțiuni se constată de polițist împreună cu specialiști autorizați? Nu cumva actul respectiv trebuia să facă parte integrantă din procesul-verbal de contravenție?
Totodată, nu s-a menționat că nu eu am fost cel care a provocat accidentul, aceasta poate constitui motiv de anulare a procesului-verbal?
Multumesc pentru orice idei!
Cel mai recent răspuns: goldencobra , utilizator 13:25, 22 Septembrie 2013
Sunt cam multe semne de intrebare in acest caz.
Din cate intelegem accidentul s-ar fi soldat doar cu daune materiale deoarece nu relatati ca s-ar fi produs si vatamarea sanatatii vreunei persoane aflate in masinile implicate in accident.
Din cate cunosc nu exista obligativitatea verificarii starii tehnice dupa producerea unui accident soldat doar cu daune materiale astfel ca nu inteleg motivul pentru care ati fost trimisa la firma respectiva.
De asemenea, nu inteleg care sunt motivele retinerii permisului de conducere, acesta trebuia retinut conducatorului auto care nu a acordat priorotate.
Ce articole aveti inscrise in procesul verbal de contraventie?
Oameni buni!

Nu sunt avocat, dar dupa stirea mea, simplu conducator auto, orice om care se urca la volan trebuie sa se asigure ca masina este in buna stare de functionare, ca este capabil sa conduca (inclusive ca nu e baut), etc.

Sigur, vina celui care nu a acordat prioritate ramine indiscutabila, dar in cercetarea unui accident, se pot lua in calcul probabil, toti factorii.

De asemeni, pare cam ciudat sa fie luata masina la inspectie dupa un accident minor, dar hai sa judecam strict conform legii. Cu atit mai mult cu cit vinovatul este "persoana influenta".

De ce atunci cind se produce un accident, fie si minor, daca cei implicati ajung la Politie, amindoi trebuie sa sufle in "fiola"? La fel este si cu starea vehiculului.

De ce spre exemplu, asiguratorul nu plateste daca spre exemplu, desi nevinovat, nu aveati cauciucuri de iarna in anotimpul rece. Exemplele pot continua ...

Retineti: nu iau apararea celui vinovat, ridic doar niste puncte de vedere de bun simt. Cind discutam probleme legale, discutam inclusive din punctul de vedere al "avocatului diavolului".

@Marzalaw: apreciez entuziasmul dumneavoastra tineresc. Si indignarea, pe care o impartasec. Dar incercati sa ramineti un avocat, mai ales atunci cind dati un sfat/ opinie. Oamenii ar putea conta pe ce spuneti.

In concluzie: inainte sa dati friu liber indignarii. miniei, etc, incercati sa vedeti lucrurile "la rece", cu atit mai mult ci cit se pare, va confruntati cu o "persoana influenta".

Informati-va care sunt caile de atac impotriva expertizei de la service-ul unde v-a fost dusa masina, sa demonstrati ca eventualele defecte sunt fie imaginare, fie cauzate de accident, samd, pe scurt, sa demonstrati ca masina dumneavoastra era in perfecta stare de functionare la momentul producerii accidentului, conform legii.

Desigur, sunt tot atit de indignat ca si ceilalti cititori/ respondent, dar cred ca aveti nevoie de sfaturi/ sugestii, care sa va ajute si nu de simpla compasiune.

O seara buna tuturor.

Interesant! Este un caz de televiziune. Are email. Puneti toate dalele in scris cu dovezile atasate si trimite?i-le.
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu are ce sa se faca testare al situatiei mecanice,atata timp cat nu exista vatamare corporala,si daca sa zicem ca exista defecte minuscule detectabile cum ar fi placute uzate sau disc uzat,ca altceva nu-mi pot explica ce sa se fi constatat in urma unui impact in care s-a scurs lichidul asta insemna destul de grav,...aste nu pot fi luate in cauza,atata timp cat exista marje de eroare de uzura,daca nu cumva erau fier pe fier
Alt aspect,daca el iese de pe un drum laturalnic el are obligatia de cedeaza trecerea indiferent de statutul social si marca pe care-l conduce,ca daca eu pun un bull-bar pe un Aro si-l lovesc ce se va constata ca bull-bar era dintr-un material prea dur si nu a absorbit socul accidentului...ca si aici frana slabe si nu a oprit la timp,sau ce vrea sa se domonstreze si daca era masina noua ai nevoie de o distanta anume de franare si acesta difera in functie de latimea cauciucurilor de starea lor de greutatea autovehiculului de conditiile de drum si etc deci sunt mai multe elemente de luat in seama inainte de a acuza starea sitemului de franare,dar el fiind influent incearca sa demonstreze ca si cum autovehiculul celalat ar fi avut defectiuni la frane...nu se poate asa ceva...si caucucurile de iarna si celelate necesare echiparii autoturismului sunt rezultatele a multor evenimente si teste facute de firme specializate cu rezutate obtinute pe masura,aici nu este vorba de asa ceva ci pur si simplu cineva baga bete in roate..nu cunosc persoana nici masina,dar cred ca toti tinem la viata noastra incat sa nu ne urcam intr-o masina fara frane..
Stiu un caz de vreo 5 ani,un amic a avut accident un Bucuresti la fel,era o femeie,nevasta la cineva important,ca politia mai bine zis detasamentul,a sosit in cateva minute,ea a iesit dintr-o strada mica a accelerat si prietenul l-a lovit undeva pe la coltul masini..politie tot tot,vinovat ghici cine,prietenul pentru "nepastrarea distantei fata de autovehiculul din fata" el insistent ca nu ca ea, el stiind ca are dreptate nu s-a dat inapoi..ea deja era bagat in masina ambulantei pe jumatate moarta..el sustinea adevarul,politia nu ce..nu..pana la urma i-au zis ca e mai bine sa admita ca el a fost vinovat,si atunci a scos "asul din maneca" i-a amenintat ca cheama televiziunea,ca cum ca nu se poate..repede politaii..si a scos telefonul si s-a prefacut ca chiar vorbeste cu ei,si sa vezi surpriza ca cucoana repede si-a revenit si totul s-a rezolvat conform procedurilor legale,un pic cam greu dar s-a putut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto si.monette si.monette am lucrat la o firma de distributie timp de 3 luni, fara carte de munca. im momentul in care i-am anuntat ca as vrea sa considere ultima sapt ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Expert auto=dusman? BilliboiB BilliboiB #-o In cazul unui accident auto cu masina fara ITP,se mai poate constata in cazul unui proces cauza accidentului daca intre timp respectivul proprietar si-a ... (vezi toată discuția)
Accident auto soldat cu un deces si ranirea altor 5 persoane - demonstrare nevinovatie tiberiu1977 tiberiu1977 Buna ziua, In urma cu un an si jumatate am fost implicat intr-un accident auto soldat cu moartea celuilalt conducator auto,si ranirea altor 5 persoane printre ... (vezi toată discuția)