avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Contractul privitor la cumpararea repartitoarelor nu poate fi reziliat, fiind unul cu executare dintr-o data. Rezolutiunea ar fi aplicabila daca firma nu si ar fi respectat obligatia de livrare a produsului sau a conditiilor calitative ale acestuia. Daca aveti contract individual pentru calculul costurilor, acesta poate fi reziliat (este cu executare succesiva). Nimeni nu va poate obliga sa ramaneti clientii firmei.
Daca exista doar contractul incheiat de asociatie pentru calcul, acesta poate fi reziliat la cererea proprietarilor, sau se poate inceta citirea indecsilor. Se poate inclusiv modifica obiectul contractului initial, adica sa nu cuprinda calculul pentru scara dvs, daca aveti contor pe scara.
Procentele indicate de mine se refereau la minimul cerut pentru a se putea repartiza costurile. Este abuziv ca o minoritate sa poata dicta majoritatii in asociatie.
Intradevar, poate exista numai un singur sistem de calcul. Acest sistem de calcul este schimbat de hotararea comitetului executiv, conf. L.230/2007, Art. 30, alin.(1), pct. d. .
Dar la art. 30 se face vorbire despre ''partile proprietatii comune''..............
Si la sfarsitul articolului... .
Puteti sa ignorati acel articol ca nu aveti nevoie de el.
Daca judecati putin la rece situatia nu e complicata deloc.

Firma calculeaza cotele de caldura in functie de repartitoare. Acest calcul se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si firma respectiva.
Acele contracte individuale, pe care le-ati mentionat la inceput puteti sa le aruncati pe foc.

In concluzie, in mod normal ar trebui reziliat acel contract la nivel de asociatie.
Aceasta reziliere sa face in functie de optiunea majoritatii din asociatie.

Acum, avand in vedere situatia dvs, asociatie cu mai multe scari :
Daca nu doriti(majoritatea proprietarilor) sa reziliati contractul la nivel de asociatie, atunci puteti sa renuntati la modul de calcul cu repartitoare la nivel de scara. Anuntati conducerea asociatiei ca proprietarii din scara X vor sa renunta la acest mod de calcul.

In primul rand, conducerea asociatiei trebuie sa reprezinte interesele proprietarilor. Deci cu siguranta trebuie sa se conformeze. Sunt 2 modalitati in care se poate rezolva problema:

1. Asociatia reziliaza sau modifica contractul cu firma de repartitoare astfel incat pt scara dvs sa nu se mai faca calculele.

2.Contractul cu firma ramane neschimbat. Asociatia (este obligata) sa repartizeze factura energiei termice pe pausal pentru scara dvs, facand abstractie de contract. De ce? pentru ca asa doresc majoritatetea de pe scara respectiva.
Firma prestatoare nu mai poate sa perceapa taxa pentru citirea repartitoarelor proprietarlor care nu doresc acest lucru. Ea poate sa faca orice calcule si eventual sa si taxeze citirile pentru proprietarii care mai au inca repartitoare :D. Insa, repet, modul de calcul la nivel de scara va fi pausal.


[EDIT - atac la persoana]






Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)