Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
@grandanat
Reformulez: Cei care doresc repartitoare, in numar de 5 au de plata intre 67 lei si 113 lei. Mie, unul dintre cei care NU DORESC aceste repartitoare mi s-a calcula caldura in valoare de 413 lei ! Unde sunt acei 10% in plus fata de acel consum maxim ?
Ne-am adresat Primariei, Protectiei Consumatorilor, in final Justitiei.
Unde sa ne adresam cu mai mult succes?
Va pot trimite o copie a Listei de Plata NOV 2013 - nesemnata de Presedinte (!) - spre dovada.
@Babic,
Inteleg ca repartizarea costurilor cu incalzirea apartamentelor din scara se face prin firma T si ca exista o discrepanta crasa intre valorile costurilor pe apartamente. As vrea sa precizati daca aceasta repartizare a costurilor pentru apt. dvs. se face tot prin repartitoare de costuri sau in asa-zis-ul pausal. Nu trebuie sa amestecati in aceasta discutie costurile pe apartamente de la alte scari. Puteti sa faceti oarec comparatii, dar atat!
Oricum s-ar proceda, fiecare proprietar trebuie sa aiba acces la mai multe informatii care vin din partea as. prop. (valoarea consumului facturat de furnizor), precum si din partea firmei T care are obligatia sa emita o lista centralizatoare in care sunt cuprinsi toti proprietarii de apartamente, situatia conturilor comune si a celor individuale (dupa indecsi).
Din lecturarea acestei liste o sa aveti posibilitatea sa observati clar cum s-a ajuns la suma de peste 400 lei ce a fost repartizata apartamentului dvs.
Lista se afla in posesia as. prop., insa, in situatia aratata, asociatia nu o sa va iasa in intampinare (desi este obligata prin lege sa faca acest lucru - L 230/2007, art. 10), astfel incat puteti solicita aceasta lista, firmei T. Trebuie sa observati daca acest „tratament” este aplicat numai dvs. sau si altor proprietari.
Daca reusiti sa ma clarificati cu unele aspecte aratate mai sus, putem continua discutia si poate reusim impreuna sa gasim o solutie de compromis...
Legea 230/2007, art. 30 al (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
a) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale... ;
Art 31, al (2) Preşedintele asociaţiei de proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea hotărârilor adunării generale
Art 32, al (2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Art. 56, al. (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte
Ati platit 413 lei intrucat nu aveti facuta echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire. Unii proprietari inchid caloriferele si din aceasta cauza o parte din agentul tremic destinat lor circula in surplus in restul instalatiei, si se inregistreaza pe contorul de bloc. Economiile nereale ale unora le platiti dvs si alti vecini.Nici suma de 430 lei, nici cea de 67 lei nu reflecta necesarul de caldura, nici confortul termic real.
Intrati si pe site ul Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania.
Nu este posibilă folosirea indicaţiilor afişate de un repartitor pentru a stabili consumul de căldură într-un alt apartament, unde nu sunt montate repartitoare.
Eu m-am consultat cu un profesor de la Facultatea de instalatii si mi-a confirmat aceasta.
"Cel mai mare consum in bloc" in cazul apartamentelor fara repartitoare este o prosteala inventata de firme si ANRSC. In Romania nu se efectueaza echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire decat rarisim, iar echilibrarea retelei de distributie rar, cu ocazia montarii repartitoarelor si a robinetelor termostatate. Din acest motiv apar erori, costuri mari in cazul celor care se incalzesc, cu sau fara repartitoare.
Traducerea acelei metode de calcul, este in fapt "cea mai mare eroare produsa in cazul unui proprietar care are montate repartitoare plus 10% sau plus 35%".
Daca tot ati semnat 80% pt renuntarea la repartitoare, refuzati pur si simplu citirea lor. Daca 80% din proprietari consuma la maxim, dereglarea instalatiei se va diminua considerabil, deci vor scadea si maximele facturilor simtitor.
@Adam Grecu:
Pentru 7 apartamente calculul se face "pausal", iar ptr 8 apt in functie de "citirile" repartitoarelor. Mai jos sunt sumele afisate ptr luna Noiembrie 2013, la scara C vs scara A:
ap.31 / 51mp: 240 lei vs scara A / ap.1 / 51 mp = 150 lei
ap.32 / 63mp: 408 lei vs scara A / ap.1 / 51 mp = 185 lei
ap.33 / 41mp: 67 lei (repartitor)
ap.34 / 63mp: 388 lei
ap.35 / 51mp: 76 lei (repartitor)
ap.36 / 51mp: 248 lei
ap.37 / 63mp: 413 lei
ap.38 / 51mp: 146 lei (repartitor)
ap.39 / 51mp: 123 lei (repartitor)
ap.40 / 63mp: 113 lei (repartitor)
ap.41 / 51mp: 82 lei (repartitor)
ap.42 / 51mp: 83 lei (repartitor)
ap.43 / 63mp: 300 lei
ap.44 / 51mp: 94 lei (repartitor)
ap.45 / 51mp: 255 lei
Dintre cele 8 apartamente care accepta folosirea repartitoarelor, 3 familii au semnat declaratii de reziliere a contractului cu firma T, insa presedintele nu vrea sa tina cont de decizia celor 10 din 15 = 66 %, astfel incat contractul este in vigoare dar mort. In acest moment ne aflam in Justitie cu Asoc de Propr. in vederea anularii acestui contract.
Pana atunci, constatam evidenta frauda, inselaciunea. Prevederile Ordinului 343 nu se aplica deloc, nu se aplica formula cu cele 10% peste cel mai mare consum din condominiu !
Sumele de mai sus sunt "calculate" in functie de citirilor din cele 8 apartamente. Totusi le voi solicita si aceasta Lista, pentru a evidentia caloriferele inchise. Ei spun ca se incalzesc de la tevile verticale si de la soare.
Carei Autoritati sa ne adresam cu mai mult succes? Are bunavointa ANRSC sa solicite o reverificare calculelor firmei T facute in ultimii 2 ani ?
Multumesc.
@darida
Este prevazuta in Lege obligativitatea efectuarii acestei echilibrari hidraulice, pe care ei nu au facut-o la noi in sistem ? Asta conducand la nerespectarea sarcinilor asumate prin contract ? Ceea ce ar conduce la nulitatea acestui contract ?
Acesti 413 lei sunt "facuti" din pix, eu nu mai am repartitoare montate pe calorifere. Le-am pus intr-o punga. Multumesc.
Un lucru este sigur: ei calculeaza dupa ureche. Ar fi trebuit sa existe un aparat verificat, controlat, aprobat metrologic care sa afiseze valoarea de platit.
Cum este posibil sa se permita utilizarea acestor repartitoare de catre ligiuitorul roman ? Ministerul Lucrarilor / Administratie Publice nu are nimic de spus ?
Exista obligatia efectuarii echilibrarii in normative in constructii privind instalatiile de incalzire.
a) Echilibrarea instalaţiei de încălzire interioare a clădirii, la baza coloanelor, in:
- Standardul SR-EN 834:2002, privind „repartitoarele”, pct. 2, rap. la Anexa A, pct. A1, lit. c.
- Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 – montarea şi utilizarea repartitoarelor ... ST 046-01 pct. 1.3, al.5, lit. c
- Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 - reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01, Cap. 4 Pct. A8, A10
- Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 - proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire I 13-2002 pt. 5.4.-5.6.
- Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 - exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13/1-2002, pct. 8.36, 8.37
b) Echilibrarea reţelei de distribuţie, la branşament, prevăzută in:
- Standardul SR-EN 834:2002, pct. 2, rap. la Anexa A, pct. A1, lit. b
- Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 – ... ST 046-01 pct. 1.3, al. 5, lit. b
- Ordin M.T.C.T. nr. 931/2002 - proiectarea şi executarea reţelelor termice) NP 058-02, pct. 8.157,
- Ordin M.L.P.T.L. nr. 926/2002 – exploatarea reţelelor şi puncte termice NP 059-2002, pct. 2.15 şi 2.16
- Ordin M.T.C.T. nr. 904/2003 - echilibrarea hidraulica a retelelor MP 028-2003, pt.1.1. al.4, pt.2.2.1, al. 4 Justificarea echilibrarii: robinetii termostatici produc dereglarea instalatiei de incalzire si erori de calcul al costurilor de incalzire, disconfort termic.
Mai exista varianta falsificata pe gustul firmelor prestaoare, la art 16, al.1, lit. c din Anexa 3 a Ordinului ANRSC 233/2004, in care se induce ideea falsă că ar fi si situatii in care nu ar fi necesara echilibrarea.
Daca instalatia este echilibrata hidraulic si programul de calcul al firmei este corect, stiintific, continind toti factorii de corectie, repartitoarele sunt utile pentru stabilirea costurilor, chiar daca nu sunt mijloace de masura. Se folosesc si in restul Europei. Nu exista aparat care prin simpla lui montare sa asigure o stabilire corecta a costurilor de incalzire, nici macar un contor de caldura avizat metrologic, fara cele 2 conditii amintite anterior.