avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Lista postata de dvs contine erori grave privind repartizarea costurilor.
Pentru a intelege situatia, trebuie analizate anumite aspecte.

Serviciul de încălzire înseamnă căldura furnizată pt a asigura necesarul de căldură şi temperaturi interioare conf. Standardului SR 1907, stabilite la proiectarea instalaţiilor de încălzire. Acest necesar de căldură se furnizează în condiţiile de proiectare (temperatură, debit şi presiune), obligatorii pe întreaga durata de existentă a construcţiilor. Condiţiile sunt stabilite prin reglementările tehnice şi Contractul de furnizare a energiei termice încheiat între CET și Asociația de proprietari.
Acei parametrii nu se mai respecta din cauza robinetilor termostatati care deregleaza
instalatia, iar efectele se vad in facturi.
Nu pot exista asemenea discrepante. Unii platesc prea putin fata de confortul termic interior, altii prea mult fata de acelasi confort. Exista destule studii care confirma aceasta.

Nu are nici imporatanta daca scarile sunt contorizate sau nu separat. Blocul a fost proiectat dupa acelasi standard SR 1907, cu aceiasi parametrii, de carfe firmele prestatoare si ANRSC nu mai tin cont. O firma autorizata de ANRSC nu va garanta un calcul corect, exista erori mai mari decat la dvs in alte orase,

Prosteala cum ca cel fara repartitoare plateste enorm doar pentru ca tine caloriferele nonstop deschise este o aberatie, Tocmai pt asa ipoteza a fost proiectata instalatia.

E ca si cum ai spune ca un bec cu o putere de 100 w consuma cat unul de 200 W sau 300 W pe motiv ca sta aprins nonstop.

Toate corpurile de încălzire fabricate în România, precum şi multe fabricate în străinătate, au o putere termică, stabilită conform unor standarde internaţionale, într-un laborator de încercări, numit „celulă termică”, (cerinţă EN 834:1994, pt. 4.18.1) din cadrul INCERC Bucureşti, unic în ţară. Există doar 4 asemenea celule termice în Europa.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
darida, utilizator
"Calculele" de la scara C sunt efectuate de catre firma T, fara ca timp de 3 ani sa primim vreo explicatie asupra formulelor aplicate. Am deschis Ord.343 si am citit: se aplica 10% peste cel mai mare "consum" citit la repartitoare. Nici vorba despre acest 10%, ei au folosit 300% !
Astfel incat, in fiecare luna de iarna AM CONTESTAT LISTELE SI AM SOLICITAT IN SCRIS EXPLICATII.
Presedintele ne trateaza cu un refuz incostient, as putea spune. Nu stiu ce are de castigat cu aceasta pozitie, insa imi este frica si sa ma gandesc la ce are de pierdut dupa ce acest contract va fi fost reziliat.

Eliminam comparatia cu scara A - desi conditiile sunt similare intre A si C - si ne rezumam la scara C. Cel mai mare "consum" citit este cel de la repartitoarele apt. 38 / 51 mp = 145 lei.
Cum s-a ajuns la 413 lei cost caldura ptr 63 mp ?
Se face cumva un abuz celor care se impotrivesc repartitoarelor ? Mi se baga pe gat niste sume uriase doar doar voi renunta ?
Precizare: aceste sume nu contin subventii, reprezinta doar cheltuieli de caldura.

O ultima intrebare: cine, ce institutie ar fi in masura sa verifice modul de calcul al sumelor de peste 400 lei ? anrcs ar putea sa demareze o ancheta la firma T din Constanta ?
Faceti o reclamatie la firma, sa va spuna cum au facut calculele si, daca nu reusiti sa va convingeti ca este corect, atunci reclamati la ANRSC.
Babic a scris:

"Calculele" de la scara C sunt efectuate de catre firma T, fara ca timp de 3 ani sa primim vreo explicatie asupra formulelor aplicate. Am deschis Ord.343 si am citit: se aplica 10% peste cel mai mare "consum" citit la repartitoare. Nici vorba despre acest 10%, ei au folosit 300% !

Domnule Babic daca v-ati fi asteptat ca notele de plata pentru caldura sa fie doar cu 10% mai mari pentru cei fara repartitoare atunci gresiti.

In ordinul 343 pe care spuneti ca l-ati citit, consumul calculat celor fara repartitoare este de intradevar maximul + 10%, insa se calculeaza la nivel de calorifer.


Avand in vedere ca majoritateatin caloriferele pe la jumatate (in cazul optimistic), si ca intr-un apartament exista mai multe calorifere, este de inteles ca diferenta la notele de plata sa fie de 300%. Asta in cazul fericit, pentru ca, de multe ori, acel maxim care este luat in calcul fin formula anrsc, practic reprezinta o eroare de masurare.
Am mai zis-o si in alte mesaje. Daca intr-un apartament un repartitor inregistreaza gresit un numar mult mai mare de unitati decat este normal (din diferite motive, geamuri deschise, eroare se senzori, eroare de masuratoare , etc). , acel maxim intregistrat gresit va fi luat in considerare pentru calculul consumurilor de pe intreaga scara.

Asta e realitatea, asa au enuntati aceti domnii "spcialisti" aceasta formula. Specialisti in ce nu as putea spune, dar cu siguranta nu in ceea ce trebuie.


Parerea mea personala v-am spus-o. Cred ca pierdeti si timp si energie inutil cu anrsc si firmele de calcul. Problema este in asociatia dvs, incepand cu presedintele de asociatie.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
grandanat, utilizator
Prima problema este sistemul de referinta.
Pentru a stabili daca consumul calculat este corect sau nu, trebuie sa va raportati la unsistem de referinta stiintific. In acest caz este vorba de necesarul de caldura, dat de puterea termica a caloriferelor in functiune, cu aplicarea unor factori de corectie. Sumele prezentate pe site-ul FAPR sunt mult mai aproape de realitate decat aiurelile stabilite de firma.
Degeaba reclamati la ANRSC, tocmai ei au inventat acea formula de 2 bani. Mai degraba un specialist in instalatii de incalzire, pe baza normelor si standardelor tehnicce in constructii v-ar da un raspuns corect.

Orice factură privind energia termică, emisă de firme, trebuie să cuprindă consumul în MW/Gcal.
Cifrele afişate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/oră, media diferențelor dintre temperatura radiatorului și aerului din încapere, conform SR-EN 834: 2002, pct. 3 şi se referă doar la radiatorul pe care este acesta montat. Conform H.G.R. nr. 755/2004 si Directivei 80/181/CEE, gradul Celsius este unitate de măsură pentru temperatură şi nu pentru căldură, energie termică.
Astfel, este total greşit a spune: Ai consumat 300 de ”unităţi”. Aceasta înseamnă, în traducere liberă: Ai consumat 300 de grade Celsius, ceea ce este o aberaţie.
Firma împarte totalul consumului de căldură al blocului în funcţie şi de cifrele afişate de repartitoare. Indicatiile lor nu sunt unităţi de măsură pentru căldură, ci doar temperaturi, criterii de repartizare.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)