avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Doresc concediul prenatal dar angajatorul se afla in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Doresc concediul prenatal dar angajatorul se afla in procedura de faliment

Buna ziua.

Sunt insarcinata in 27 de saptamani si doresc sa intru cat mai curand in concediu pre-natal. Angajatorul se afla in acest moment in procedura de faliment si se afla sub administrare juridica. Tot in procedura de faliment se afla si in momentul in care am ramas insarcinata si am anuntat conform legii aceasta stare.

1. Cum se procedeaza pentru a intra in concediu prenatal ?
2. Poate angajatorul sa respinga intrarea in prenatal si eventual sa fiu data in somaj?
3. Pot fi data in somaj inainte de a intra in prenatal?
4. Daca as intra in somaj mai pot beneficia de concediu pre si post natal? Daca da, cine mi l-ar acorda; unde trebuie sa ma adresez?
5. La calculul concediului pre-natal se ia in considerare si suma primita de la somaj sau numai cuantumul salariului ?

Cu multumiri,
Catalina
Cel mai recent răspuns: catalinatoader2003 , utilizator 15:33, 22 Septembrie 2013
1. Pentru a intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu trebuie sa cereti acordul angajatorului ci prezentati direct certificatul medical de concediu de maternitate.

2. Certificatul de concediu de maternitate este eliberat de medicul curant ginecolog sau medicul de familie (primul certificat) iar apoi este eliberat, in continuare, de medicul de familie.

3. Angajatorul ar trebui sa va concedieze (fiind in procedura de faliment) cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).

5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

7. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

8. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza avand ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioate lunii in care intrati in concediul de maternitate.
- Daca in aceste 6 luni intra si perioade in care aveti indemnizatie de somaj atunci se ia in calcul si acest venit.
Va multumesc foarte mult.

Catalina
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
catalinatoader2003, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si postnatal - salariu si somaj annesis annesis Buna ziua, Sunt insarcinata in 27 de saptamani, si de luna acesta voi intra in somaj, firma fiind in reorganizare. Pana la prenatal mai am 1 luna, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raira raira Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si ... (vezi toată discuția)