avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... gravida fara concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

gravida fara concediu de maternitate

Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc , daca nu imi solicit concediul de maternitate pre si post natal pot beneficia de indemnizatie? La locul de munca imi expira contractul in 30.06 iar de la data de 1.07 doresc sa ma angajez dar problema ar fi ca de la 1.07 ar trebui sa intru in prenatal , cum se poate proceda in situatia aceasta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 26 Iunie 2015
1. - Dupa incetarea contractului individual de munca (CIM) va puteti inregistra la Agentia de Somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

2. - Alta varianta ar fi sa intrati in concediu de maternitate inainte de incetarea CIM.
- In aceasta situatie puteti depune certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune actele pentru CCC la Primarie.
- Intrebati la CJAS ce acte trebuie sa mai depuneti la prima depunere de certificat medical.

3. - Puteti sa incheiati si un CIM cu data de 01.07.2015, daca angajatorul este de acord stiind ca sunteti gravida si ca veti intra imediat in concediu de maternitate.
- Dupa concediul de maternitate puteti intra in CCC.
in momentul de fata eu sunt in concediul medical sarcina cu risc si este acordat din data de 29.05 de la 1.06 pana in 30.06, imi mai pot lua prenatalul peste cel cu risc maternal? problema este ca imi expira contractul in 30.06
1. Incetati concediul de risc maternal si intrati in concediul de maternitate.

2. Nu puteti beneficia de ambele concedii in acelasi timp.
In 30.06. c.i.m. va inceta de drept daca nu se prelungeste durata pentru care a fost incheiat.

Daca va reangajati de la data de 01.07.2015, atunci va trebui sa anuntati angajatorul ca sunteti insarcinata si ca veti intra in concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass sau ajofm lavi_cornelia lavi_cornelia Buna ziua, Ma numesc Diana B, am 23 de ani si sunt insarcinata in 32. de saptamani. La 30.06.2015 mi-a expirat CIM pe durata determinata, incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Unde se depune certificatul de concediu de maternitate atunci cand firma se inchide? teu teu Buna ziua! Sunt insarcinata in 20 saptamani si sunt in concediu de risc maternal (fiind o sarcina cu probleme).Firma la care lucrez inchide incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)