avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Primul cadastru pentru un apartament modificat
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Primul cadastru pentru un apartament modificat

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: impreuna cu mama mea detin un apartament cu 4 camere (in acte), dobandit in 2012 in urma succesiunii datorate decesului tatalui meu. Anterior, acest apartament a fost obtinut de catre parintii mei prin cumparare in anul 1997 de la o persoana fizica.

In anul 1997 nu exista notiunea de cadastru in Roman, singurele acte doveditoare pentru tranzactie fiind contractul de vanzare-cumparare autentificat la notar si o schita a imobilului semnata si stampilata tot de acelasi notar (dar care nu este prevazut ca facand parte integranta din contract). Parintii mei, fara rea intentie, nu au facut cadastrul pana in prezent si evident ca acum trebuie sa facem toate actele intrucat eu si mama am vrea sa il vindem.

Problema este ca in anul achizitionarii apartamentul a fost renovat complet apartamentul a fost renovat complet si din 4 camere a fost transformat in 3 camere (fiind daramat un perete despartitor dintre 2 camere, nu de rezistenta), la acea vreme nefiind nevoie de autorizari speciale in acest sens. Astfel ca practic schita de la momentul achizitionarii nu mai e valabila, insa inclusiv in actul de mostenire din 2012 apar tot cele 4 camere (nu s-a inregistrat nicaieri oficial modificarea in 3).

Noi vrem sa facem acum cadastrul si intabularea pe 3 camere, cu schita la zi. La Adm.Fin. sunt inregistrare toate modificarile privind proprietarii.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. care ar fi procedura pentru realizarea cadastrului si a primei intabulari, pentru situatia la zi a apartamentului?
2. va fi necesara obtinerea autorizatiei de demolare acum?
3. exista posibilitatea sa fim amendate pentru aceasta modificare nementionata nicaieri pana in prezent, desi nici cadastru nu s-a facut niciodata?

Va multumes!
Andreea T.
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 19:42, 2 Octombrie 2013
In 1997 nu era obligatorie documentatia cadastrala de aceea parintii dvs au obtinut apartamentul fara ea si nu pentru ca in Roman nu exista aceasta notiune. Si Romanul ca toate celelalte localitati din Romania se supunea unei legislatii deci daca era obligatoriu cadastru in 1997 fiti sigura ca aceasta notiune ar fi ajuns si la urechile romascanilor.

Ceea ce nu a ajuns la urechile dvs in schimb (desi locuiti in Bucuresti si nu in Roman) a fost ca nu puteti face modificari unui imobil fara autorizatie si ca facand totusi acestea riscati sanctiuni.
Trebuie sa faceti cadastru in baza actelor de proprietate pe care le aveti si anume actul de vanzare cumparare si certificatul de mostenitor.

Dupa intabularea apartamentului in forma initiala, veti face demersurile pentru intrarea in legalitate cu modificarilor efectuate. Mai exact veti plati o amenda apoi veti intocmi proiect de demolare si veti obtine autorizatia de demolare/modificare a apartamentului.

Dupa obtinerea acesteia din urma , cu aceasta si procesul verbal de receptie veti contacta din nou un cadastrit care va va actualiza documentatia prin intocmirea unei alte schite, conforme cu realitatea de astazi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari ale apartamentului andreeagabriela andreeagabriela Buna ziua. Am o nedumerire legata de vanzarea unui apartament, eu fiind in postura vanzatorului. In urma cu 2 ani si jumatate am efectuat o modificare la ... (vezi toată discuția)
Cadastru apartament cu modificari raduc30 raduc30 Buna ziua, am un apartament in care s-au facut modificari (desfiintare debara si un perete despartitor BCA), fara autorizatie. Acum vreau sa imi fac cadastrul ... (vezi toată discuția)
Cadastru modificari apartament MadalinaMit MadalinaMit Buna ziua. Va rog ajutor. Am cumparat, in 1997, un apartament cu trei camere. Blocul este construit in 1976. In contractul de cumparare vanzare nu este ... (vezi toată discuția)