avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca

Buna ziua
Lucrez la o regie autonoma care de curind a intrat in insolventa , eu am nascut si intru in concediu de crestere copil , mi se poate desface contractul de munca
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 26 Septembrie 2013
Daca a intrat in insolventa, atunci vi se poate inceta raportul de munca.

Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
1. Dupa incetarea contractului individual de munca va inregistrati la Agentia de Somaj, chiar daca in acel moment sunteti in concediu crestere copil (CCC).

2. In acest fel dupa ce se termina CCC si pana veti gasi un loc de munca veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Regia autonoma nu cumva a intrat in reorganizare judiciara?

Insolventa RAAN: cele mai importante aspecte care trebuie stiute de catre creditori

Print PDFNewsletterfacebooktwitteremailsharethisGoogle+

Marti, 10.09.2013, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 577, partea I, Ordonanta de urgenta nr. 85/2013 privind declansarea procedurii insolventei la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin („OUG nr. 85/2013”).

Prin actul normativ mentionat mai sus, Guvernul a decis ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare („RAAN”) va intra in insolventa si a stabilit, totodata, anumite conditii speciale care vor fi aplicabile acestei proceduri de insolventa.

Emiterea OUG nr. 85/2013 a fost necesara in primul rand deoarece, conform Legii insolventei nr. 85/2006, regiile autonome (cum este si cazul RAAN) nu sunt supuse Legii nr. 85/2006 ci, pentru acest tip de entitati, ar fi trebuit sa existe o lege speciala.

Avand in vedere ca pana acum nu s-a emis o astfel de lege speciala privind insolventa regiilor autonome, fortat de valul de executari silite declansate recent asupra RAAN, Guvernul a apelat la o solutie de compromis.

Mai exact, prin OUG nr. 85/2013 s-a stabilit ca, pe cale de exceptie, RAAN va intra in insolventa in conformitate cu dispozitiile Legii insolventei nr. 85/2006, dar cu respectarea urmatoarelor conditii speciale, aplicabile doar procedurii de insolventa a RAAN:

1. Procedura insolventei de va deschide la cererea RAAN
Potrivit art. 2 alin. (1) din OUG nr. 85/2013, procedura insolventei RAAN se declanseaza in baza cererii introduse la tribunal de catre debitoare, prin consiliul de administratie, conform mandatului acordat de ministrul delegat pentru energie.

Prin urmare, spre deosebire de insolventa oricarui alt comerciant, creditorii RAAN nu au dreptul sa solicite deschiderea procedurii insolventei, ci doar debitoarea va avea acest drept.

2. RAAN va intra in procedura generala de insolventa, in vederea reorganizarii activitatii
Spre deosebire de comerciantii obisnuti, care pot intra fie in procedura simplificata de insolventa (mai exact, in faliment) fie in procedura generala de insolventa (care se poate finaliza cu reorganizarea sau, dupa caz, falimentul), din prevederile OUG nr. 85/2013 rezulta faptul ca va intra cu certitudine in procedura generala de insolventa, sens in care RAAN va depune si o declaratie de reorganizare.

Prin urmare, dupa deschiderea procedurii insolventei, RAAN isi va continua activitatea curenta pana cand se va intocmi tabelul defintiv de creante iar dupa depunerea planului de reoganizare, daca acesta va fi aprobat, activitatea va fi reorganizata si continuata conform planului respectiv.

Trebuie avut in vedere, insa, faptul ca reorganizarea RAAN nu inseamna ca aceasta isi va pastra, in tot sau in parte, activele ci, conform legii insolventei, un plan de reorganziare poate prevedea inclusiv masura ca toate bunurile RAAN sa fie transferate catre una sau mai multe persoane fizice juridice. Prin urmare, reorganizare poate consta in fapt intr-o lichidare „mascata”.

3. Pe perioada insolventei RAAN isi va pastra dreptul de administrare
Potrivit OUG nr. 85/2013, RAAN va solicita instantei sa nu i se ridice dreptul de administrare a activitatii si va prezenta argumente in acest sens. Totodata, mentinerea dreptului de administrare va fi stipulata si in planul de reorganizare.

In aceste conditii, chiar daca judecatorul sindic nu poate fi fortat sa accepte aceasta solicitare din partea RAAN, este foarte probabil ca dreptul de administrare al RAAN va fi mentinut, cel putin deocamdata.

Pentru creditori si partenerii contractuali ai RAAN aceasta inseamna ca, de la data deschiderii procedurii insolventei RAAN, toate actele aferente activitatii curente a RAAN vor fi semnate de catre reprezentantul legal al RAAN (si anume, administratorul special ce va fi desemnat prin ordin al ministrului delegat pentru energie) iar avizul administratorului judiciar va fi necesar doar pentru actele care depasesc limitele activitatii curente.

4. Alte prevederi speciale
OUG nr. 85/2013 mai prevede alte cateva conditii speciale aplicabile procedurii insolventei RAAN, si anume, obligatia de restituire a cantitatilor de carbune si pacura imprumutate de la rezerva de stat precum si interdictia denuntarii contractele de depozit avand ca obiect pastrarea apei grele.

In completarea prevederilor speciale descrise mai sus, in cazul procedurii de insolventa a RAAN se vor aplica dispozitiile obisnuite prevazute de Legea insolventei nr. 85/2006 pentru orice comerciant care este supus procedurii generale a insolventei.


Citeste mai mult pe: Insolventa RAAN: cele mai importante aspecte care trebuie stiute | Pro Legal [ link extern ]
Din ce ati postat se pare ca RAAN intra in reorganizare judiciara, ceea ce da posibilitatea angajatorului sa va concedieze conform art.60 alin.2 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa regiei autonome pentru activitati nucleare flurryorama flurryorama Buna ziua, In data de 10.09.2013 a fost aprobata OUG 85/2013 care zice cam asa: RAAN (in subordinea Ministerului Economiei, finantata in exclusivitate de la ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna reorganizarea unei firme? ContSters94259 ContSters94259 Buna ziua, Ce inseamna sa reorganizezi un srl,care e aproape de faliment?Care sunt conditiile sa reorganizezi o firma?Cat timp dureaza?Trebuie sa se faca un ... (vezi toată discuția)
Administratorul special dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Poate o persoana sa fie in acelasi timp angajata cu CIM la o firma intr-o functie de conducere si administrator judiciar la aceeasi ... (vezi toată discuția)