Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a facut un contract care a expirat undeva prin vara aceasta cu o firma de repartitoare. Firma aceasta ne-a si montat ceasurile pe fiecare calorifer si din cate am inteles si un ceas la subsolul blocului. Ei erau cei care ne facturau caldura. Toate bune si frumoase pana acum, cand a expirat contractul si urma sa se voteze intr-o sedinta de bloc ce vom face mai departe. In scara vecina, sunt 6 apartamente care au incalzirea centralizata, deci ies din calcul, restul au votat sa se mearga pe un nou contract cu firma de repartitoare. In scara noastra, nu exista nimeni cu incalzire centralizata, deci din 20 de apartamente, 16 au votat, sa se mearga cu repartitoare, deci un nou contract, si 4 apartamente, printre care si noi, am ales sa mergem pe sistemul pausal.
Acum, vreau sa va intreb, cine ne facutreaza noua caldura? si in ce fel? Am inteles niste discutii de la mama, ceva de genul,10 la % in plus pe cel mai consumator calorifer. Dar nu am inteles exact. Daca este cineva in masura sa ma lamureasca i-as multumi foarte frumos. Va multumesc
Acea metoda de calcul de cel mai mare consum pe calorifer din bloc + 10% este o mare prosteala. In fapt inseamna cea mai mare eroare inregistrata la un calorifer cu repartitor din bloc +10%.
Explicatie
Standardul european EN 834/1994, privind repartitoarele prevede o conditie de utilizare corecta a repartitoarelor echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire, care are drept scop minimizarea erorilor repartitoarelor.
Deasemenea, reglementarile tehnice in domeniul constructiilor si literatura tehnica de specialitate prevad aceasta conditie.
Astfel, daca sistemul de referinta reprezinta o eroare, orice calcul avanda la baza o eroare, va da tot o eroare.
Verificati mai intai daca s-a facut echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire, adica daca s-au montat niste dispozitive -regulatoare de presiune in subsol, la baza coloanelor de distributie (tevile verticale) si la bransamentul blocului.
Dupa cum spuneti, vecinii dvs inchid caloriferele. Inchiderea robinetilor termostatati de la calorifere echivaleaza cu o debransare, deregland instalatia. Montarea regulatoarelor de presiune combate efectul dereglarii instalatiei cauzate de inchiderea robinetelor si realizeaza o economie reala de costuri. De aceea platiti atat de mult pentru un confort atat de mic.
Chestia cu dispozitive regulatoare pe la subsol trebuie combinata cu verificarea periodica a robinetilor termostatati, pentru ca daca cineva inchide robinetul suficient ca sa nu mai inregistreze nimic repartitorul, logic ar fi ca prin calorifer sa nu mai circule deloc agent termic . Nu ?. Aceasta situatie este ideala. In realitate prin calorifer circula incontinuu un debit mic de agent termic. Iar daca majoritatea repartitoarelor nu inchid perfect, consumul se inregistreaza jos la gigacalorimetru.
Este la fel ca la apometrele de clasa mai mica, a caror,, pierdere'' se inregistreaza de apometrul mijloc de masurare legala.
De aici rezulta dezechilibrarea retelei de incalzire in cea mai mare masura.Cei care deschid robinetul platesc si agentul termic,, tarait'' al celorlalti. Cum va inchipuiti ca daca cineva monteaza un robinet termostatat pe circuitul caloriferului il poate exploata pana la ,, Anul si La Multi Ani '' ?.