avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcularea energiei termice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcularea energiei termice

Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?.
Imi este greu sa-nteleg cum eu platesc mai mult la energia termica,cu 3 repartitoare,2 mergand pe maxim, unul fiind oprit, fata de sora mea care are 5 calorifere,toate la maxim, blocul in care locuieste nu este contorizat cu repartitoare,nu inteleg!

[Editat - nu mai scrieti cu majuscule, multumim]
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 13:25, 22 Decembrie 2012
Nu se poate compara situatia dintr-o scara cu alta. Repartitoarele nu calculeaza energia termica pe care o consumati, ci doar ofera un indice care ulterior e folosit pentru a calcula ce pondere a avut consumul dvs in consumul total al blocului si a stabili valoarea energiei termice ce va revine dvs. sa o platiti. Daca dvs. tineti un calorifer deschis si restul vecinilor nu deschid nici un calorifer dvs. veti plati toata factura blocului/scarii respective (mai putin incalzirea spatiilor comune si caldura din tevi). Sau cazul cel mai fercvent, daca un vecin masluieste repartitoarele proprii, dvs. veti plati si consumul acestuia. Si pot fi mai multi vecini. Repartitoarele in general nu au masuri de siguranta foarte bune si nici administratorii sau cei care le citesc nu le verifica sa vada daca s-a umblat la ele. Chiar am citit intr-un ziar local un articol cu metode folosite pentru a pacali repartitorul, cea mai simpla metoda prezentata era sa-l dai jos si sa-l pui la loc cand se face citirea. Mai sunt si alti factori care influenteaza consumul: izolatia blocului, pozitia cardinala a aprtamentului dvs., etc.



Ca sa se evite asemenea practica se sigileaza repartitoarele pe calorifere. Metoda este foarte eficienta pentru starpirea furtului de caldura. Celelalte metode sunt povesti ...
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
elga50, moderator
Montarea repartitoarelor se face in anumite conditii cumulative: montarea de robinete termostatate pe corpurile de incalzire, echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire, un contor de energie termica la bransament, conform Standardul românesc SR-EN 834: 2002, identic cu cel european, EN 834:1994.

Problema este ca inchiderea robinetelor termostatate provoaca dezechilibrul hidraulic al instalației, adica o dereglare in functionarea instalatiei stabilita prin proiect.
Inchiderea robinetelor termostatate are efectul unei debranşări.
Concret, creste presiunea si debitul in instalatia ramasa in functiune, adica apare un SURPLUS de agent termic fata de necesarul proiectat, surplus care se va inregistra pe contorul de bransament si va fi impartit celor ce se incalzesc.

Pentru a elimina acel surplus de agent termic, trebuie facuta echilibrarea hidraulica, adica montarea unor regulatoare de presiune automate, care sa reduca cantitatea de agent termic din instalatie la strictul necesar, conform normelor de proiectare sa elimine asemenea erori privind costul incalzirii.

a) Echilibrarea instalației de încălzire interioare a clădirii
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01 Cap. 4, Pct. A8:
Introducerea robinetelor cu termostat la corpurile de încălzire IMPUNE echilibrarea termică şi hidraulică a instalaţiei (soluţia A10);
Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13/1-2002
8.37. Coloanele sau ramurile care alimentează corpurile de încălzire prevăzute cu robinete termostate se prevăd cu sisteme care limitează presiunea diferenţială între conductele de ducere şi întoarcere
Aceasta se face pe banii proprietarilor.

b) Echilibrarea rețelei de distribuție, la branșament
Ordin M.T.C.T. nr. 931/2002 Normativ privind proiectarea și executarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică NP 058-02
8.157. Pentru asigurarea unei bune funcţionări a sistemelor de termoficare, este … necesară realizarea echilibrării reţelelor secundare (de distribuţie) dintre punctele termice şi clădiri
Aceasta se face de catre CET.

Verificati la asociatie daca s-au facut cele 2 echilibrari. Verificati si situatia consumurilor in bloc, veti constata ca sunt multe calorifere total inchise, permanent sau altele inchise temporar, sau deschise doar partial si atunci cand sunt in functiune. Prin inchiderea robinetelor termostatate nu se poate reduce decat partial cantitatea de energie termica contractata de asociatie pentru functionarea intregii instalatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
Echilibrare hidraulica + cote la comun, incalzire centralizata mdDentist mdDentist Buna seara, Deschid acest subiect pentru dezbateri pe tema echilibrarii hidraulice a instalatiilor termice si a contorizarii. Ca sa poti distribui o ... (vezi toată discuția)
A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)