avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contracte de munca prin concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contracte de munca prin concediere

Buna ziua

In cazul unei societati ce are ca profil activitati de constructii se doreste ca angajatii sa fie concediati ca urmare a faptului ca vine sezonul rece si nu se pot desfasura activitati pe santier.
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru ca angajatii concediati sa beneficieze de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:36, 24 Septembrie 2013
1. pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emiterea si comunicarea adeverintei de vechime si a adeverintei pentru somaj

2. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii n condtiiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau in R.I al angajatorului ori in c.i.m..
Cuantumul acestor compensatii este stabilit de angajator cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.

3. Incetarea c.i.m. se completeaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii c.i.m. - la data expirarii duratei de preaviz.
LEGEA din CODUL MUNCII spune asa:
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detaşării;
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.

Art. 53. - (1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Este vorba despre incetare si despre suspendare.

Citez
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru ca angajatii concediati sa beneficieze de somaj?

In acest caz angajatorul nu are interes sa suspende contractele individuale de munca deoarece trebuie sa le platesca salariatilor 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)
Angajatorul obligă salariatii să ia concediu de odihna în această perioadă , este legal? Covid Covid Cand se declară stare de urgență nu există altă modalitate de a ajuta salariații institutiilor care își suspendă activitatea în această perioadă? ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru somaj tehnic Silviu Hategan Silviu Hategan Buna ziua.Va rog sa-mi transmiteti ce acte trebuie sa intocmeasca un angajator pentru somajul tehnic al personalului angajat si care este baza legala. Va ... (vezi toată discuția)