avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... urgent - demisie / dat afara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

urgent - demisie / dat afara?

Buna ziua,

Ieri am aflat ca trebuie sa parasesc actualul loc de munca, pentru ca situatia firmei esta una proasta si nu mai au din ce sa imi plateasca salariul lunar. Mi s-a cerut sa-mi scriu eu demisia insa stiu ca pentru asta nu primesc ajutorul de somaj. Din cate am inteles trebuie sa fiu data afara ca sa pot beneficia de acest ajutor.

1. M-am interesat si unul din motivele care ar putea fi invocat ar fi cel de la art. 65 "Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului". Acest lucru ma poate afecta in vreun fel la o viitoare angajare? O sa-mi apara pe cartea de munca? Exista un alt motiv pentru care as putea fi data afara care sa nu ma dezavantajeze in viitor?

2. In acelasi timp seful meu insista ca pentru el este un proces elaborios. In ce consta exact acest proces? Ce trebuie sa faca angajatorul? (am inteles ca nu ar mai avea voie sa angajeze pe acel post alta persoana pentru o anumita perioada. Mai exista si alte lucruri pentru care insista asa mult sa-mi dau demisia si sa nu ma dea afara el?)

3. Cat este exact somajul si care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac ca sa beneficiez de somaj?
Am inteles ca o sa intru intr-un program prin care o sa mi se gaseasca automat un job conform specializarii mele. Exista vreo obligatie sa accept acest post, tinand cont ca nu lucrez si nici nu vreau sa lucrez in domeniul specializarii mele?

Multumesc mult.
Va rog sa ma ajutati urgent pentru ca sunt presata de cei de la locul de munca si nu mai pot amana.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:50, 24 Martie 2009
Din pacate cunostintele dvs. privind drepturile pa care le aveti in calitate de salariat sunt infime.
1. In carnetul de munca sunt inscrise toate contractele individuale de munca, modificarea lor si incetarea lor, indiferent in baza carui articol din Codul muncii se face. Indiferent de cum va inceteaza CIM, nu veti fi afectat la o noua angajare.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM din motive care nu tin de persoana salariatului (adica art.65 din Codul muncii - desfiintarea postului ocupat de dvs.). pentru asta angajatorul trebuie sa va dea un preaviz de 20 de zile lucratoare si abia apoi sa faca decizia de concediere.
3. Indemnizatia de somaj este egala cu 75% din salariul minim pe economie (600x75%=450 lei) la care se mai adauga un procent din salariul mediu pe ultimele 12 luni, in functie de vechimea in munca. Indemnizatia se acorda de la 9 luni pana la 15 luni, in functie de vechimea in munca. Cand va veti nscrie la somaj veti fi pus la curent cu posibilitatile de angajare, daca sunt locuri de munca disponibile, si cu cele de recalificare, daca e cazul. Daca refuzati nejustificat de 3 ori un loc de munca propus de AJOFM vi se sisteaza indemnizatia de somaj (dar aceste cazuri sunt foarte rare).
Deci in virtutea celor aratate de dl.consilier Valeriu,pentrua beneficia de somaj nu va dati demisa care este un act unilateral si reprezinta vointa expresa a solicitantului.In aceasta situatie este normal sa cereti ca societatea sa va desfaca CIM pe baza de preaviz.Vedeti in Codul muncii art.65,66 si 67
Multumesc pentru raspunsurile prompte!
Intre timp, au mai aparut cateva nelamuriri.
La jobul de la care plec acum am fost angajata 5 luni d zile (full time), iar la jobul dinainte 10 luni (insa la acesta am fost angajata part-time).
Este adevarat ca la jobul part - time, cele 10 luni part time inseamna de fapt doar 5 luni efective de munca a cate 8 h / zi? Daca da, rezulta ca adunate, cele 2 joburi nu dau cele 12 luni necesare pentru somaj.
Plus ca exista o diferenta mai mare de 24 luni intre cele 2 joburi.
Deci in cazul in care nu o sa mai pot beneficia de somaj, este recomandat sa-mi dau demisia? Mai exista si alta varianta? Acord intre parti? Care varianta este mai avantajoasa pentru mine in viitor?

Multumesc mult de tot.

Din pacate, vechimea pentru somaj, la CIM cu part-time se calculeaza proportional cu timpul normal de munca de 8 ore pe zi.
Indiferent cum va inceteaza CIM (cu ce articol din Codul muncii) nu veti avea nimic de suferit pe viitor. Daca vreti sa plecati mai repede apelati la acordul partilor (art.55b din Codul muncii). Demisia (art.79 din Codul muncii) necesita mai mult timp implicand si un preaviz de 15 zile calendaristice pa care il acordati angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carnet de munca - vechime in munca Qwerty2010 Qwerty2010 Sunt angajat la o firma din iulie 2008, acesta fiind primul meu job. Nu mi-au facut carte de munca, doar am semnat un contract individual de munca. ... (vezi toată discuția)
Se poate intra in somaj la cererea angajatului dupa terimnarea concediului de crestere copil? catalinion84 catalinion84 Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Sotia mea pe 24 decembrie termina concediul de crestere a copilului. 1. Mai ia ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in timpul ccc GeoSt GeoSt Buna ziua! Momentan sunt in CCC de 1an si 6 luni si as dori sa demisionez de la actualul loc de munca (sau incetarea contractului cu acordul ambelor parti ... (vezi toată discuția)