avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie

Buna ziua. Indraznesc sa va cer o lamurire cu privire la urmatoare problema. Sunt insarcintata in 8 saptamani, iar data problabila nasterii este aprilie. In iulie 2014 mi-am sustinut lucrarea de disertatie. In perioada iunie 2013 pana in prezent lucrez cu un contract de 2 ore/zi. La inceputul anului viitor magazinul se inchide iar angajatorul mi-a adus la cunostinta ca nu o sa pot beneficia de indemnizatie pentru ca datoriile lui la stat sunt mari iar el nu-si poate recupera banii. Singura solutie e ca in toamna sa ma inscriu la un alt master sau alta facultate? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:54, 11 Februarie 2015
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si de indemnizatie aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independentae sau agricole sau perioade asimilate (studenta la mzi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Nu conteaza daca lucrati cu un numar mai mic decat 8 ore pe zi.
- Plata contributiilor la stat de catre angajator nu este o conditie pentru a beneficia de CCC (asa ca nu va mai luati dupa ce spune angajatorul dvs.).
- Singura problema ar fi ca nu veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca angajatorul nu a platit cota de contributie de 0,85% pentru cncedii si indemnizatii (dar veti putea beneficia de CCC).

2. Daca nasterea copilului are loc in aprilie 2015 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta sunt mai 2014 - aprilie 2015.

3. - Daca in luna mai erati studenta la master la zi atunci aceasta luna este luata in calculul celor 12 luni eligibile.
- Daca primiti o adeverinta de la facultate ca ati absolvit cursurile de master, la zi, in luna mai atunci este totul in regula (nu conteaza cand ati sustinut disertatia ci cand ati absolvit cursurile, adica luna in care ati sustinul ultimul examen).
NicoletaLeta a scris:
Buna seara. Revin cu situatia actualizata si va rog sa ma lamuriti. Sunt insarcinata in 33 de saptamani si pe la sfarsitul lunii martie urmeaza sa nasc. Incepand cu data de 10 februarie am intrat in prenatal. Din 16 iunie 2013 sunt angajata la o intreprindere individuala cu un contract de 2ore/zi. Stiu ca dupa nastere trebuie sa am 42zile postnatal. Problema e ca am fost informata ca 15aprilie ar fi ultima zi in care intreprinderea isi mai desfasoara activitatea deoarece se doreste inchiderea ei. In situatia asta cand perioada de postnatal se termina cand deja firma nu mai desfasoara activitatea...eu mai pot primi indemnizatia de crestere a copilului? Stiu ca la dosar trebuie niste fise completate angajator.


1. Daca veti naste in martie 2015, la data cand se inchide unitatea veti fi deja in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - Dupa inchiderea firmei si incetarea contractului individual de munca veti rpezenta certifiactele medicale de concediu de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa prezentati la prima depunere de certificat medical.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pavalsimona pavalsimona Buna ziua! As avea nevoie de un sfat! Sunt insarcinata si conform doctorului, ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lunii septembrie. Mentionez ca sunt in al ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu crestere copil? carmenvalache carmenvalache Buna ziua! Am si eu o mare nedumerire, m-am angajat pe 15 septembrie 2014 in invatamant cu contract pana la 30 august 2015. O sa nasc in octombrie si nu am ... (vezi toată discuția)