avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand se prescrie executarea pedepsei ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand se prescrie executarea pedepsei ?

Buna ziua in primul rand .As dori un raspuns cat mai apropiat problemei pe care o am : Am fost desinteresat de problema mea si am fost condamnat in lipsa ( eu sunt in Spania ) la 3 ani cu executare pt complicitate la inselaciune in anul 2006 definitiv la curtea de apel ,imediat am intentat recurs si a fost respins in 2008 ca nefondat . Daca nu faceam recurs stiu ca se prescria in 2014 ( dupa 5+3 ) dar daca am facut recurs atunci timpul de prescriptie se calculeaza din 2008 sau ramane tot din 2006 ? Si inca ceva : In ce masura m-ar ajuta noul cod penal din feb.2014 ? In baza art 26 C.pen rap.la art 215 alin 2 si 3 C.pen pentru comiterea infractiunii de complicitate la inselaciune (pct.6-R ) condamna inculpatul la pedeapsa de : 3 ani inchisoare cu art.71,art 64 lit.a,b,c C.pen. Eventual un sfat cu pasii care m-ar favoriza sa-i urmez ....Multumesc Anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 5 Octombrie 2013
Sa inteleg ca , complicele are aceeasi incadrare ca si autorul in noul cod ?


ART. 27 c.p. in vigoare.
Pedeapsa în caz de participaţie
Instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum şi de dispoziţiile art. 72.

ART. 48 Legea 286/2009
ART. 49
Pedeapsa în cazul participanţilor
Coautorul, instigatorul şi complicele la o infracţiune săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum şi de dispoziţiile art. 74.

Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
I-mi puteti spune care ar fi conditiile care trebuie sa le indeplinesc pt ca eu sa pot cere rejudecarea dosarului ? Ce sanse am pt aprobarea cererii ?Fapta e din 99 sa pronuntat definitiv in 2006 pina atunci nu am intervenit iar in 2006 am angajat un avocat ,am bagat recurs si a fost respins ca nefondat in 2008 .Eu in tot acest timp am fost in Spania .Pot cere rejudecarea daca ma predau sau i-mi va fi respins chiar daca sunt acolo ? As dori sa stiu daca merita efortul financiar sau nu avand in vedere ca de mine depind mama singura si familia mea de aici . Va multumesc
Este o situatie destul de complicata, exista procedura rejudecarii dupa extradare, dar pentru a beneficia de dispozitiile art.522^1 c.p.p. ar trebui intai sa fiti extradat, daca veniti si va predati de buna voie nu veti beneficia de acest drept, nimeni nu va garanteaza ca in urma rejudecarii pedeapsa va fi mai mica, nu stiu ce sa va spun mai mult in acest moment cand nu cunosc nici dosarul, parca ar fi mai simplu sa asteptati prescriptia.
Multumesc mult si vreau sa va spun ca mi-ati fost de mare ajutor !
In cazul in care as astepta pana la prescriptie ce fac in acel moment ? Ma prezint in tara pur si simplu sau trebuie sa fac ceva demersuri ? Multumesc si un sfarsit de saptamana placut .

Alte discuții în legătură

Interesant-ultima sansa...-posibila? pici80 pici80 dupa cum am auzit noul cod penal intra in vigoare in data de 01 febr 2014...iar pedepsele pt inselaciune arata asa: ... (vezi toată discuția)
Art 215 alin 1.2.3.5. in noul cod aleale88 aleale88 buna ziua stiti cumva la art 215 al 1,2,3,5, care sunt pedepsele in noul cod penal de la 01 feb ?dar evaziunea ? (vezi toată discuția)
Prescriptia in cazul inselaciunii daca o fapta incadrata ca inselaciune a fost comisa in mai 2001 cind intervine prescriptia ? (vezi toată discuția)