avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Modalitati achitare onorariu mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Modalitati achitare onorariu mediator

In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste jumatate-jumatate. Adica daca mediatorul cere un onorariu de 200 lei, fiecare parte plateste cate 100 de lei, sau ambele parti platesc 200 si 200 lei. pentru ca la art. 26 din lege se mentioneaza ca:
(1)Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2)Onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
(3)Pentru activitatea de informare şi consiliere a părţilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, îndeplinită potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde....
Va rog sa-mi explicati si mie daca in actul ce se semneaza de catre solicitant la momentul cererii de mediere se poate mentiona modul de plata al onorariului.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 12:32, 2 Octombrie 2013
In contractul de mediere se stipuleaza modul de plata al onorariului mediatorului respectiv: ca e jumi-juma, adica 100lei de catre fiecare parte, sau una dintre parti accepta sa plateasca un procent mai mare de 50%, se poate face oricum va intelegeti cu cealalta parte si cu mediatorul. Poate sa fie onorariu pe sedinta sau pe ora sau la sfarsitul medierii.
Dar, atentie, eu am vorbit de mediere, iar dvs ati citat si articolul referitor la sedinta de informare prealabila care este gratuita. Va referiti la invitatia pe care o adreseaza mediatorul celeilalte parti in vederea sedintei de informare?
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Cererea de deschidere a procedurii de mediere nu este opozabila decat semnatarilor si nu poate fi impusa tertilor. Puteti prevedea orice in ea insa nu are nici o valoare juridica fata de cel ce urmeaza a fi invitat la mediere.
Este clar ca sunt niste confuzii la mijloc: pentru chemarea celeilalte parti la mediere, mediatorul incheie un contract cu prima parte, contract de pre-mediere, in care mediatorul se angajeaza sa depuna toate eforturile pentru contactarea si chemarea celeilalte parti, fiind mandatat de dvs. Acest contract nu are onorariu, ci o taxa care sa acopere eforturile mediatorului si care este platita de partea care solicita. Daca partea care este solicitata accepta medierea atunci se incheie un contract de mediere intre cele doua parti si mediator, iar forma de plata a mediatorului este onorariul despre care am vorbit in primul mesaj.
irumes a scris:

Va rog sa-mi explicati si mie daca in actul ce se semneaza de catre solicitant la momentul cererii de mediere se poate mentiona modul de plata al onorariului.


Orice mentiuni s-ar face in cererea de deschidere a procedurii sau chiar in contractul de pregatire a medierii, aceste prevederi sunt opozabile strict partilor semnatare, respectiv solicitantul si mediatorul, cum a precizat si colegul meu, @bpcs.

Onorariul privind medierea se negociaza la momentul semnarii contractului de mediere, iar modul de plata si orice alte aspecte pe care le conveniti in legatura cu acesta sunt opozabile partilor, respectiv mediatorul si cele doua parti care intra in mediere. Este obligatoriu, sub sanctiunea nulitatii contractului, ca in acesta sa fie cuprinsa o clauza referitoare la obligatia partilor de a achita onorariul, precum si la modalitatile de avansare si de plata a acestor sume, inclusiv in cazul renuntarii la mediere sau de esuare a acesteia, precum si proportia in care acest onorariu va fi suportat de parti.

Puteti conveni, prin intelegere cu cealalta parte, ca procentul ce va revine dumneavoastra din onorariul mediatorului sa fie diminuat cu contravaloarea serviciilor de premediere pe care le-ati achitat, insa nu puteti impune o astfel de conditie. Serviciile de premediere se achita de partea solicitanta, dar nu va impiedica nimeni sa le recuperati in aceasta forma, daca partea cu care sunteti in conflict accepta sa plateasca un procent mai mare de 50%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Cand se plateste onorariu mediator ? oanaportar oanaportar - litigiu de munca - angajatorul a contactat un mediator pt. doreste sa stinga un litigiu cu un angajat propriu - urmeaza sa se faca la mediator o Cerere ... (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)