avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza de teren in recurs
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza de teren in recurs

Buna ziua, as dori sa-mi dati niste informatii pentru un recurs. Familia mea a dat in judecata un vecin care a abuzat cu aprox. 1.5m din lungimea imobilului casa cu gradina in care a stat bunica mea si apoi unchiul meu. Din 2007 casa este nelocuita. Expertul care a fost desemnat de judecator in prima instanta l-a favorizat pe vecin astfel ca am pierdut procesul. Am preluat prin fax si e-mail aceasta expertiza pentru a o analiza (mentionez ca eu sunt plecata din tara de 15 ani). Profesiunea mea de inginer constructor mi-a permis sa fac o analiza mai amanuntita a expertizei si sa constat anumite detalii pe care experta nu le-a mentionat chiar mai mult a reusit sa dirijeze concluziile in defavoarea noastra. Concret, prin suprapunerea planurilor expertizei cu cele cadastrale se constata deplasari de parcele dinspre oras spre periferie pentru care s-au executat rectificari de hotare. Ma refer la masuratori topo care s-au executat in perioada interbelica (aprox. 1920-1930). Noi detinem acest imobil din 1942. As dori sa-mi spuneti daca in obiectiunile la expertiza pe care intentionez sa le scriu, pot face referire si la aceste detalii tehnice, Intentia mea este sa am o motivatie pentru a mi se aproba o contraexpertiza cu suprapunere de planuri in care sa cer a se efectua masuratori suplimentare care sa scoata mai bine in evidenta aceste deplasari. Si as mai avea o intrebare. A existat cumva in anii 1970 vreo Lege sau vreo Ordonanta a Oficiului de Cadastru prin care sa se ceara proprietarilor de imobile casa cu gradina sa-si masoare terenul si sa-si dovedeasca daca mostenirea corespunde cu inscrisul din Cartea Funciara? Noi am gasit un Plan de Mostenire pe care l-a comandat unchiul meu in 1978 cu dimensiunile imobilului si pentru care topografii autorizati au intocmit un Dosar. Dar nu avem alte documente la baza daca s-a depus pe undeva si este singura dovada pe care o avem privind forma si dimensiunile. Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: alu50 , utilizator 15:54, 17 Octombrie 2013
Buna ziua Dl. Bejenaru. Va multumesc pentru interventie si mai ales pentru urare.
Referitor la diferenta de inregistrare la care m-am referit, aceasta se refera la transcrierea gresita (in plus) chiar a suprafetei imobilului paratului. Din extrasul in extenso a fostului proprietar rezulta clar suprafata reala vanduta.
Problema care se pune este si de natura tehnica. Planurile cadastrale nu se potrivesc cu situatia reala pe teren, hotarele se incaleca. Oare nu trebuia expertul sa faca un studiu de teren in acest sens? Desi paratul detine mai mult spatiu intabulat in CF, planul cadastral aferent nu-i permite ocuparea acestuia, acesta corespunde cu suprafata inscrisa in vechiul CF. Mi-am permis sa verific ariile geometrice ale suprafetelor delimitate de planul cadastral, asa am gasit diferenta.
Cu toate acestea, expertul a decis sa ne reduca suprafata cu care suntem intabulati in CF cu acest spatiu lipsa. Deci sa ne diminuam noi proprietatea inscrisa in CF si sa ramana neatinsa cea a vecinului nostru.
Ce imi propuneti sa fac? Sa nu prezint aceste amanunte? Aceste detalii tehnice au la baza cunostinte generale de geometrie plana, sunt verificari la indemana oricui. Si ca o mentiune, sa stiti ca a trebuit sa reconstruiesc punctele din coordonatele geometrice date de expert pentru ca plansa anexa la expertiza nu era reprezentata la scara mentionata. Astfel mi-am permis sa suprapun aceste planuri, dar acest lucru am facut-o doar pentru mine personal, nu pot prezenta asta in obiectiuni. Pentru acest motiv intentionez sa cer contraexpertiza cu suprapunere de planuri. Va multumesc frumos.
alu50 a scris: ".... Astfel mi-am permis sa suprapun aceste planuri, dar acest lucru am facut-o doar pentru mine personal, nu pot prezenta asta in obiectiuni. Pentru acest motiv intentionez sa cer contraexpertiza cu suprapunere de planuri.... "
De ce sa nu puteti prezenta astfel de obiectiuni, daca sunteti sigur pe calculul dvs. ? Poate fi un motiv serios pentru instanta, sa va aprobe contraexpertiza, avand ca obiectiv verificarea calculul dvs., prin suprapunerea respectiva, de catre expertul tehnic judiciar.
Va multumesc d-le Popa, ma gandeam ca-mi depasesc atributiile prin asta, dar poate ca nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectuarea unei alte expertize dupa contraexpertiza adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza ... (vezi toată discuția)
Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Memoriu semnat de 111 experti tehnici judiciari topo-cadastru 10 iulie 2011 Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu MEMORIU Cu privire la continutul “REFERATULUI DE APROBARE” emis de ANCPI si MINISTERUL JUSTITIEI prin ........– SECRETAR DE STAT si ... (vezi toată discuția)