avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulare someri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulare someri

buna seara

va rog sa imi confirmati informatia: un somer este stimulat daca se angajeaza, cu un procent din valoarea somajului? daca da, cat e procentul?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:39, 2 Octombrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
...

Art. 73.
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.

2. Pentru amanunte mergeti la Agentia de Somaj unde sunteti inregistrat.
multumesc pt raspuns

am fost astazi la Agentia de Somaj si mi-au spus ca pot primi acest procent de 30% DOAR daca inchei un contract de munca pe perioada nedeterminata, eu am semnat un contract pe o perioada determinata de 3 luni...
1. - Daca citeati mai bine art.72 din lege vedeati ca acolo scrie ca beneficiati de cei 30% daca va inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
- Plata indemnizatiei de somaj inceteaza daca incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata.

2. - Daca ati incheiat cu CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
- Asadar dupa incetarea CIM va prezentati imediat la Agentia de Somaj si faceti cererea de reluare in plata a indemnizatiei de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat din somaj danabi danabi Buna ziua, Este adevarat ca ,daca esti in somaj si te angajezi ,poti primi inca 3 luni ajutor de somaj (pe langa salariu)dar un procent mai mic?Ce lege ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie de somaj hp777 hp777 Buna ziua. Doresc sa stiu daca un unchi care este in somaj si beneficiaza de indemnizatie in mun. X, in urma unui concurs a fost incadrat in mun. Y (JUDETE ... (vezi toată discuția)
Angajarea din somaj roxurox roxurox Buna ziua! Daca ma angajez (contract pe perioada nedeterminata) pe perioada somajului mai beneficiez de cei 30 % din indemnizatia de somaj? Daca ma angajez ... (vezi toată discuția)