avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... interogatoriul în procesul civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

interogatoriul în procesul civil

În calitate de mandatar cu procură judiciară specială pot să reprezint la interogatoriu partea din procesul civil,mai exact să răspund la întrebări?
Cel mai recent răspuns: mike72_mail , utilizator 10:01, 17 Noiembrie 2013
Nu se poate.

Interogatoriul este personal.

Exista o procedura a administrarii interogatoriului prin avocat, dar numai in anumite conditii.
Se va putea , insa doar in conditiile aratate in art. 356 NCPC referitor la luarea interogatoriului părţii aflate în străinătate

(1) Dacă prin tratate sau convenţii internaţionale la care România este parte ori prin acte normative speciale nu se prevede altfel, partea care se află în străinătate şi este reprezentată în proces printr-un mandatar va putea fi interogată prin acesta.
(2) În acest caz, interogatoriul va fi comunicat în scris mandatarului, care va depune răspunsul părţii dat în cuprinsul unei procuri speciale şi autentice. Dacă mandatarul este avocat, procura specială certificată de acesta este suficientă.

Daca nu sunteti in situatia aratate in lege, persoana careia i se ia interogatoriul trebuie sa se prezinte personal in instanta.
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Vă mulţumesc frumos pentru răspunsul dvs.doamna avocat.
1.Se poate lua interogatoriu în procesul civil de către judecător peste cea ce cuprinde o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă?
În acest caz,nu se încalcă principul securităţii juridice?
2.Cererea reclamantului dintr-un proces civil,chestiunea litigioasă a mai fost discutată în alt proces iar instanţa s-a pronunţat în recurs exact pe aceste motive care s-au invocat în alt proces.
Nu este autoritate de lucru judecat,lucrul anterior judecat în care s-a pronunţat deja o instanţă,iar soluţia dată nu este prezumată a exprima adevărul?
3.Într-un proces civil în care s-a administrat proba cu înscrisuri care nu fac dovada în nici un fel a dreptului pretins,însă judecătorul a considerat că trebuie să treacă cu vederea toate acestea înscrisuri şi să dispună proba cu interogatoriu.
Este corect din punct de vedere procedural şi legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar-despre interogatoriul pt o pers ce munceste in strainatate Laura2806 Laura2806 caz partaj judiciar proces pe fond reclamanta mama parti -3 copii, din care 2 au renuntat la partea lor exista testament lasat in 2002 reclamata deschide ... (vezi toată discuția)
Cine poate solicita proba cu interogatoriul? reclamanta poate solicita propriul intergator? annuska annuska Intr-o actiune civila, reclamanta a solicitat luarea interogatoriului paratilor, instanta a admis si s-au si luat interogatoriile. Parata desi initial a ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune mimi56_manolescu mimi56_manolescu Sint rezident in străinătate de 10 ani. Sint chemată la interogatoriu , nu ma pot prezenta si nu am nici mandatar. Nu am primit de la judecătorie nici ... (vezi toată discuția)