avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal

buna ziua .............am nascut in noembrie 2011 si as dori sa stiu daca sunt obligata dupa terminarea prenatalului sa ma intorc la munca .............va multumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2013
alinapatru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:40, 1 Octombrie 2013
Daca aveti contractul de munca suspendat pentru concediu crestere copil, inainte de a inceta contractul de munca trebuie sa faceti cerere de incetare a suspendarii lui.
In rest depinde de angajator daca accepta incetarea contractului de munca fara efectuarea preavizului prevazut in contractul dvoastra de munca.
1. - Prenatatul este o parte a concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).
-Dupa concediul de maternitate ati intrat in concediu crestere copil (CCC) pana la 2 ani, concediu in care sunteti pana in noiembrie 2013.

2. - Pe perioada cat sunteti in CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca dvs. nu mai doriti sa mai lucrati la acest angajator, si aveti un alt loc de munca unde sa mergeti, cand faceti cererea de reluare a activitatii faceti si o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa indemnizatie ccc montemonte70 montemonte70 Buna ziua mai sunt in prenatal pana pe 3 octombrie 2014 dupa care seful meu vrea sa imi incheie contractul pe perioada nedeterminata...pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Somaj din prenatal maridana1986 maridana1986 sunt in concediu prenatal pana pe 10 feb anul curent.am vorbit cu contabila si societatea urmeaza sa se inchida,nu se mai fac angajari...deci am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Este indicat sa-mi dau demisia? alina_f alina_f Buna ziua, De astazi sunt in concediu prenatal. La servici nu o sa ma mai pot intoarce dupa concediul de crestere a copilului de 2 ani: cu siguranta ... (vezi toată discuția)