avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj din prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj din prenatal

sunt in concediu prenatal pana pe 10 feb anul curent.am vorbit cu contabila si societatea urmeaza sa se inchida,nu se mai fac angajari...deci am dreptul la somaj.as vrea sa stiu daca pot sa intru in somaj direct din prenatal sau trebuie sa imi reiau intai activitatea la ei.mentionez ca nu as vrea sa ma mai duc la societatea respectiva pt 1-2-3 saptamani deoarece nu cred ca are rost. va multumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:21, 15 Ianuarie 2014
1. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Va puteti inregistra la Agentia de Somaj chiar daca sunteti gravida (veti prezenta o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea de graviditate).

3. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia, in continuare, de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

4. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

6. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

nu ati inteles.nu sunt insarcinata. pur si simplu tre'sa termin prenatalul si nu vreau sa ,ma mai intorc la vechiul loc de munca intrucat conditiile sunt nefavorabile si..oricum in curand firma/magazinul unde lucram se va inchide. nu stiu exact cand se va inchide dar...e sigur acest lucru cat mai curand posibil.
1. Dvs. faceti o mare confuzie:
- concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal;
- concediul pentru cresterea copilului (CCC) este concediul acordat pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani.

2. Dvs. nu sunteti in concediu prenatal ci sunteti in CCC care sa va termina curand.

3. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

4. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

5. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal alinapatru alinapatru buna ziua .............am nascut in noembrie 2011 si as dori sa stiu daca sunt obligata dupa terminarea prenatalului sa ma intorc la munca .............va ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatie ccc montemonte70 montemonte70 Buna ziua mai sunt in prenatal pana pe 3 octombrie 2014 dupa care seful meu vrea sa imi incheie contractul pe perioada nedeterminata...pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Pot sa mai stau un an in concediu dupa terminarea perioadei de 2 ani de ccc? bernad_kinga bernad_kinga buna,am inteles ca exista o lege care se refera la primirea inca un an dupa cresterea copilului, dat de la primarie, sau primaria te poate trimite la somaj ... (vezi toată discuția)