avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu medical - contributii suportate de angajator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu medical - contributii suportate de angajator

Va rog lamutiti-ma:
Caz concret: doi salariati in concediu medical toata luna februarie, in continuare. Deci sunt platiti de FNUASS. Dar cum? Pt. ca eu ca angajator le-am virat pe card salariul din contul societatii, eu cum recuperez acesti bani? Pe centralizatorul aferent statului de plata imi apare - fond unic sanatate 0.8/5% = 703 iar sume suportate din FNUASS = 1461unde 1461 reprezinta CM suportat din FNUASS. In acest caz nu mai virez la BUGETELE ASIG.SOC. SI FD.SPEC aceasta suma de 703,da?Dar diferenta de 758 cum o recuperez?
Alta intrebare: la un salariat in CM suportat din FNUASS angajatorul suporta vreo contributie?(asta m-a intrebat pe mine seful si n-am stiut sa-i raspund) Va rog salvati-ma sau indicati-mi unde ma pot documenta . Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 15:16, 1 Martie 2011
ord. 60/2006 -NORME de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanat
La angajator, cas,cass,accid.de munca la 6oo,restul darilor la venitul.realizat
Pt.Luna a doua de medical, daca este in continuarea primului, nu se retine somaj si sanatate.fnuass-ul il puteti recupera pe viitor.
Am sa aduc cateva explicatii suplimentare
Conform OUG 158/2005 concediul medical este suportat dupa cum urmeaza :
-primele 5 zile(calendaristice ) de catre angajator- fac parte din fondul de salarii
-urmatoarele zile din FNUASS
contributiile aferente concediului medical :

-Angajator :
Cas - se calculeaza la nivelul unui salariu minim brut pe tara garantat in plata (600) pentru toata perioada CM, nu conteaza de unde este suportat = (600/ nr zile lucratoare din luna)*nr zile CM*cota ;
Som - se datoreaza conform art.26 din L 76/2002
Cass - se datoreaza doar pentru partea de CM suportata de angajator;
Risc si accidente - idem cas
Fond CM -se datoreaza doar pentru partea de CM suportata de angajator;
Fond garantare salarii - se datoreaza
"Art. 7 L 200/2006
(1) Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare în cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii încadrati cu contract individual de munca, potrivit legii."

-Salariat:
Cas - se calculeaza la nivelul unui salariu minim brut pe tara garantat in plata (600) pentru toata perioada CM, nu conteaza de unde este suportat = (600/ nr zile lucratoare din luna)*nr zile CM*cota ;
Som - se calculeaza conform art.26, 27 din L 76/2002, aici exista o discutie si am intalnit interpretari diferite ale art. 27 al (2) " ....cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 zile.".Deci nu se datoreaza contributia dupa 30 de zile CM sau din momentul in care avem garantia ca CM este mai mare de 30 zile ? Sunt de parere ca nu se datoreaza somaj din momentul in care avem garantia ca CM este mai mare de 30 zile.
Cass - nu
Impozit pe salarii - da

Atentie CM cu codurile 03 si 04 au alt mod de calcul a contributiilor si sunt suportate din Fondul de risc si accidente.
Somaj nu se retine pt.CM suportat din FNUASS.
cass salariat nu se retine si pentru cm platit din fond salarii? multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
lizbet8ro, utilizator

Alte discuții în legătură

Retineri din concedii medicale valih valih Va rog sa-mi explicati ce retineri se fac din concediile medicale, atat din cele platite din FNUASS cat si din cele platite din fondul de salarii? Ex: CM ... (vezi toată discuția)
Contributii calculate la un concediu medical anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati la urmatoarea situatie : o salariata are CM initial cod indemnizatie 05, de pe 03.01.13 -31.01.2013, 3 zile suportate de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical - pentru prima oara DLaura DLaura Buna, sunt cu legile pe masa si la fel cu concediile si vreau parerea voastra pentru ca e prima oara cand calculez un concediu medical angajatul are un ... (vezi toată discuția)