avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii retineri din concedii medicale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

retineri din concedii medicale

Va rog sa-mi explicati ce retineri se fac din concediile medicale, atat din cele platite din FNUASS cat si din cele platite din fondul de salarii?
Ex: CM brut = 903
677 din FNUASS
226 din fondul de salarii
De asemenea, unitatea ce cote calculeaza?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 20:04, 8 Iulie 2009
Pentru a nu va induce in eroare si a nu va da un raspuns departe de adevar , va redau textul legii in ceea ce priveste retinerea contributiilor in cazul unui concediu medical.
Daca doriti sa va exemplific , va rog sa-mi scrieti pe adresa de email si o sa va raspund concret.
Astfel , CAS angajator nu se datora asupra sumelor reprezentand prestatii de asigurari sociale suportate din fondurile proprii ale angajatorului, in conditiile art. 26 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata. In urma abrogarii acestui text de lege prin dispozitia expresa a O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, a ramas o lacuna de reglementare; sfatul nostru fiind in acest caz, includerea in fondul de salarii la care se raporteaza contributia CAS, a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate suportata din fondurile angajatorului.

- CAS individual in cota de 10.5% se datoreaza pentru toata perioada in care asiguratul beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, indiferent de fondul din care se suporta aceasta indemnizatie ( fond salarii angajator sau FNUASS ). Cota de10.5% se aplica asupra valorii unui salariu de baza minim brut pe tara ( 600 lei )proportional cu numarul de zile lucratoare de incapacitate temporara de munca, se suporta din cuantumul brut al indemnizatiei (care este astfel diminuat) si se achita catre BASS.

- CASS angajator in cota de 5.2% raportata la fondul de salarii se datoreaza pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din fondurile proprii ale angajatorului.

- CASS individual in cota de 5.5% nu se datoreaza de catre asigurat, indiferent de fondul din care se plateste indemnizatia de incapacitate temporara de munca.

- Contributia angajatorului la bugetul asigurarilor de somaj in cota de 0.5% se datoreaza pentru toata perioada in care indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate se suporta din fondurile proprii ale acestuia.

- Contributia angajatului la bugetul asigurarilor pentru somaj in cota de 0.5% asupra salariului de baza lunar brut va fi retinuta si virata de angajator catre bugetul asigurarilor de somaj atata timp cat perioada de incapacitate temporara de munca nu a depasit 30 de zile, indiferent de fondul din care se suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca. In luna calendaristica in care in care perioada de incapacitate temporara de munca a depasit 30 de zile, nu mai este datorata contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj.

Mult succes ,
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu medicale suportate de angajator varvarici varvarici Cate zile din concediul medical sunt suportate de angajator? Care este legea care reglementeaza acest lucru? (vezi toată discuția)
Concediu medical - contributii suportate de angajator narcisa07 narcisa07 Va rog lamutiti-ma: Caz concret: doi salariati in concediu medical toata luna februarie, in continuare. Deci sunt platiti de FNUASS. Dar cum? Pt. ca eu ca ... (vezi toată discuția)
Contributii calculate la un concediu medical anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati la urmatoarea situatie : o salariata are CM initial cod indemnizatie 05, de pe 03.01.13 -31.01.2013, 3 zile suportate de ... (vezi toată discuția)