Am citit pe forum intrebari si raspunsuri care m-au ajutat sa imi lamuresc mai multe neintelegeri pe care le aveam pana acum.
As dori, totusi, sa va dresez o intrebare, in speranta ca imi veti putea raspunde cat mai repede posibil.
De curand m-am angajat la o firma. In clipa de fata anagjatorul trebuie sa depuna actele pentru inregistrarea contractului de munca. Eu sunt absolventa de studii superioare (2008), si am atasat in dosarul cu actele necesare o adeverinta de licenta, deoarece diploma de licenta nu mi s-a eliberat inca. Acum angajatorul meu imi spune ca are nevoie de o copie dupa diploma de bacalaureat pentru a o inregistra pe aceea - explicatia lui: daca ar inregistra adeverinta de licenta ar plati la stat impozite foarte, foarte mari.
Acum, eu am citit legea 76 de pe 2002, si am vazut ca daca ma incadreaza ca absolvent de studii superioare are de castigat in primele 12 luni, fiind scutit de impozite, si primind de altfel si o suma de bani de la stat.
Cum sa il fac pe angajator sa inteleaga, ca are mai mult de castigat daca ma inregistreaza ca proaspat absolvent?
Si, poate sa ma angajeze pe un post care nu necesita studii superioare, astfel incat sa nu fie nevoit sa treaca pe cartea de munca 2 ori salariul minim pe economie?
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Pentru a stimula angajatorii pentru incadrarea acestor tineri neexperimentati legiuitorul roman a instituit o serie de masuri menite sa sprijine demersul lor in gasirea unui loc de munca.
Astfel, angajatorii care incadreaza in munca in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Aceste masuri nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Angajatorii care incadreaza absolventi beneficiind de stimulentele anterior mentionate sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
In cazul in care angajatorul inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior acestui termen sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) si art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicata.
De asemenea, angajatorii pot primi un ajutor financiar dupa implinirea celor 3 ani de mentinere a raporturilor de munca sau de serviciu a absolventilor pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu cu acestia, dar nu mai mult de 2 ani.
V-as contrazice putin.
Se angajeaza in functie de organigrama si de posturile vacante/infiintate.
Daca postul respectiv nu presupune studii superioare, ci doar medii nu vad de ce un angajator este obligat sa modifice functia de angajare doar pentru ca ocupantul postului are studii superioare (ar mai avea loc si discutia daca studiile superioare angajatului sunt compatibile cu functia). Privind problema si din alta perspectiva, in vremurile pe care le traim astazi eu as lucra si pentru un post cu cerinte medii chiar daca am terminat o facultate decat sa stau in somaj sau sa nu am de lucru :love2:
Masurile de "ajutor" pentru angajatori din legea 76 sunt insignifiante pentru cate taxe si impozite plateste un angajator pentru angajati. Mai degraba, angajatorul iese in dezavantaj pentru ca-l obliga si-l restrictioneaza in raporturile de munca mai mult decat ar fi necesar. Personal n-as recomanda nici unui angajator sa se 'ingame" la asa ceva. ;)
Din cate stiu eu,la inregistrarea contractului de munca la ITM ,nu se cere niciun act de studiu.De ce ar trebui dusa copia dupa diploma de bacalaureat?Actele pentru angajare se depun strict la sediul societatii.