Am citit pe forum intrebari si raspunsuri care m-au ajutat sa imi lamuresc mai multe neintelegeri pe care le aveam pana acum.
As dori, totusi, sa va dresez o intrebare, in speranta ca imi veti putea raspunde cat mai repede posibil.
De curand m-am angajat la o firma. In clipa de fata anagjatorul trebuie sa depuna actele pentru inregistrarea contractului de munca. Eu sunt absolventa de studii superioare (2008), si am atasat in dosarul cu actele necesare o adeverinta de licenta, deoarece diploma de licenta nu mi s-a eliberat inca. Acum angajatorul meu imi spune ca are nevoie de o copie dupa diploma de bacalaureat pentru a o inregistra pe aceea - explicatia lui: daca ar inregistra adeverinta de licenta ar plati la stat impozite foarte, foarte mari.
Acum, eu am citit legea 76 de pe 2002, si am vazut ca daca ma incadreaza ca absolvent de studii superioare are de castigat in primele 12 luni, fiind scutit de impozite, si primind de altfel si o suma de bani de la stat.
Cum sa il fac pe angajator sa inteleaga, ca are mai mult de castigat daca ma inregistreaza ca proaspat absolvent?
Si, poate sa ma angajeze pe un post care nu necesita studii superioare, astfel incat sa nu fie nevoit sa treaca pe cartea de munca 2 ori salariul minim pe economie?
Hm, se cer. Sau cel putin ITM-urile din judetele cu care eu colaborez, respectiv Brasov si Covasna, cer copie xerox dupa actul de identitate si actul/actele de studiu tocmai in ideea de-a se vedea daca incadrarea in functie este corespunzatoare pregatirii educationale. :rtfm:
Posibil,la ITM Iasi, nu se cer .Este exces de zel, legea nu o prevede.De unde stiu cei de la ITM ce pregatire au nevoie cei angajati pe posturile dimtro firma ?Nici cei calificati in domeniul lor nu sunt apti pentru postul care necesita pregatirea lor.Practic,absolventii se califica pe banii firmei si nu pe nivelul de pregatire din scoala.
Insa ITM-ul verifica (in anumite cazuri) doar daca functia trecuta pe contractul de munca respecta precizarile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania). Nu are legatura cu organigrama sau organizarea interna a unei firme.
De exemplu, nu poti angaja pe o functie unde sunt necesare studii superioare pe cineva care are doar studii medii. ;)
1. ITM cere acte de studii si alte acte personale numai in cazul in care salariatul nu are carnet de munca si va trebui sa-l intocmesca acolo.
2. La inregistrarea unui CIM la ITM este nevoie de carnetul de munca, daca exista si de copia de pe actul de identitate.
3. In firmele cu capital privat pstronul poate modifica oricand un post care necesita studii medii intr-unul care necesita studii superioare. Sau il poate lasa cu studii medii dar salariul din CIM sa fie de studii superioare.
4. ITM nu are atributii in a verifica daca salariatul are calificarea necesara pentru un post anume. Este atributul exclusiv al angajatorului care isi asuma raspunderea angajarii.