avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Raspuns petitie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Raspuns petitie

Buna ziua,

M-am adresat cu o petitie catre o institutie publica. Cererea am facut-o prin posta,recomandata.
Pana acum inca nu am primit raspuns,si deja se apropie de cele 30 zile in care trebuie sa imi raspunda.
Intrebarea mea este: In cazul in care nu primesc raspuns,va trebui sa dau in judecata aceasta institutie sau trebuie sa mai parcurg pasii catre mediere?
M-am saturat sa tot vad ca unele institutii nu respecta termenul de a da raspuns in termen legal,nu doresc sa ma milogesc in fata lor cu rugaciuni ca sa imi comunice cele cerute de mine.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 5 Octombrie 2013
Daca nu va raspunde in termenul de 30 zile mentionat la art. 2 din Legea 554/2004, sau raspunsul primit nu este corespunzator solicitarii facute, atunci puteti formula actiune la sectia de contencios administrativ a Tribunalului din raza domiciliului dvs sau a institutiei respective....Nu trebuie sa mergeti la mediere, actiunile in contencios fiind exceptate de la parcurgerea etapelor de informare stipulate in legea medierii...
ce aţi putea media ? dacă e cazul să vă răspundă sau NU ? ori, dacă sunt de acord să-i chemaţi în judecată? medierea o veţi plăti dvs., puteţi opta dacă doriţi.La fel, puteţi opta şi pentru a-i chema în judecată, dacă doriţi.După chemarea în judecată a instituţiei indisciplinate (pt. nesoluţionarea petiţiei în termen legal), vi se va impune de instanţă potrivit C.Proc.Civilă, MEDIEREA (că aţi depus diligenţele necesare . . . etc etc) şi, apoi, a depune dovada (Certificatul) precum că aţi respectat cerinţa Legii cu privire la mediere. ATENŢIE ! pt. chemarea în judecată : să fie depăşit termenul de 30 de zile de la primirea recomandatei (trebuia depusă cu Confirmare de primire ca să aveţi dovada cu semnătura de primire a instituţiei şi cu data primirii, acest aspect fiind cel mai important lucru).
n53 a scris:

ce aţi putea media ? dacă e cazul să vă răspundă sau NU ? ori, dacă sunt de acord să-i chemaţi în judecată?
ATENŢIE ! pt. chemarea în judecată : să fie depăşit termenul de 30 de zile de la primirea recomandatei (trebuia depusă cu Confirmare de primire ca să aveţi dovada cu semnătura de primire a instituţiei şi cu data primirii, acest aspect fiind cel mai important lucru).


Stiu ca nu am ce media cu ei,insa stiu ca de la 1 august a intrat in vigoare legea in care spune ca inainte de a merge in instanta,trebuie sa trec pe la mediator.
Si cum stim,nu am ce sa negociez,si asta ma supara.
Insa vad doua raspunsuri diferite ! @Poloctav spune ca nu trebuie la mediere,ci direct in instanta, iar d-stra @n53 spuneti ca trebuie sa parcurg medierea.

Nu am depus scrisoarea cu confirmare de primire,ci recomandata,am deja factura de plata a serviciul postei,asa ca in instanta pot sa demonstrez ca am trimis scrisoare/petitie catre institutia Y.

Pana la urma care e raspunsul real? Daca nu primesc raspuns in termen,ma adresez direct instantei contencios administrativ sau trebuie sa parcur intai calea medierii?
Legea nr.554/2004:
Art. 1. - (1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
.....

Art. 8. - (1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.



Art. 11. - (1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.

Nu sunt supuse medierii astfel de cauza, exista procedura plangerii prealabile in contenciosul administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa de raspuns la cerere scrisa muresanflaviu muresanflaviu Va scriu cu rugamintea de a ma sfatui ce sa fac. Sunt medic chirurg, salariat al unei institutii sanitare. Pe data de 22.08.2013, impreuna cu alti 4 colegi, am ... (vezi toată discuția)
Raspuns la petitii costintancu costintancu ce se poate face atunci cand o institutie de stat nu-ti da raspuns la petitie in termen legal, termenul fiind depasit cu peste un an fata de solicitarea ... (vezi toată discuția)
Raspuns petitie voluntar voluntar Buna ziua, In cazul in care s-a transmis o petitie in atentia autoritatilor publice si au trecut peste 90 zile fara a se primi un raspuns, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)