avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Raspuns petitie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Raspuns petitie

Buna ziua,

M-am adresat cu o petitie catre o institutie publica. Cererea am facut-o prin posta,recomandata.
Pana acum inca nu am primit raspuns,si deja se apropie de cele 30 zile in care trebuie sa imi raspunda.
Intrebarea mea este: In cazul in care nu primesc raspuns,va trebui sa dau in judecata aceasta institutie sau trebuie sa mai parcurg pasii catre mediere?
M-am saturat sa tot vad ca unele institutii nu respecta termenul de a da raspuns in termen legal,nu doresc sa ma milogesc in fata lor cu rugaciuni ca sa imi comunice cele cerute de mine.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 5 Octombrie 2013
Daca nu va raspunde in termenul de 30 zile mentionat la art. 2 din Legea 554/2004, sau raspunsul primit nu este corespunzator solicitarii facute, atunci puteti formula actiune la sectia de contencios administrativ a Tribunalului din raza domiciliului dvs sau a institutiei respective....Nu trebuie sa mergeti la mediere, actiunile in contencios fiind exceptate de la parcurgerea etapelor de informare stipulate in legea medierii...
ce aţi putea media ? dacă e cazul să vă răspundă sau NU ? ori, dacă sunt de acord să-i chemaţi în judecată? medierea o veţi plăti dvs., puteţi opta dacă doriţi.La fel, puteţi opta şi pentru a-i chema în judecată, dacă doriţi.După chemarea în judecată a instituţiei indisciplinate (pt. nesoluţionarea petiţiei în termen legal), vi se va impune de instanţă potrivit C.Proc.Civilă, MEDIEREA (că aţi depus diligenţele necesare . . . etc etc) şi, apoi, a depune dovada (Certificatul) precum că aţi respectat cerinţa Legii cu privire la mediere. ATENŢIE ! pt. chemarea în judecată : să fie depăşit termenul de 30 de zile de la primirea recomandatei (trebuia depusă cu Confirmare de primire ca să aveţi dovada cu semnătura de primire a instituţiei şi cu data primirii, acest aspect fiind cel mai important lucru).
n53 a scris:

ce aţi putea media ? dacă e cazul să vă răspundă sau NU ? ori, dacă sunt de acord să-i chemaţi în judecată?
ATENŢIE ! pt. chemarea în judecată : să fie depăşit termenul de 30 de zile de la primirea recomandatei (trebuia depusă cu Confirmare de primire ca să aveţi dovada cu semnătura de primire a instituţiei şi cu data primirii, acest aspect fiind cel mai important lucru).

Stiu ca nu am ce media cu ei,insa stiu ca de la 1 august a intrat in vigoare legea in care spune ca inainte de a merge in instanta,trebuie sa trec pe la mediator.
Si cum stim,nu am ce sa negociez,si asta ma supara.
Insa vad doua raspunsuri diferite ! @Poloctav spune ca nu trebuie la mediere,ci direct in instanta, iar d-stra @n53 spuneti ca trebuie sa parcurg medierea.

Nu am depus scrisoarea cu confirmare de primire,ci recomandata,am deja factura de plata a serviciul postei,asa ca in instanta pot sa demonstrez ca am trimis scrisoare/petitie catre institutia Y.

Pana la urma care e raspunsul real? Daca nu primesc raspuns in termen,ma adresez direct instantei contencios administrativ sau trebuie sa parcur intai calea medierii?
Legea nr.554/2004:
Art. 1. - (1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
.....

Art. 8. - (1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.

Art. 11. - (1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.

Nu sunt supuse medierii astfel de cauza, exista procedura plangerii prealabile in contenciosul administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa de raspuns la cerere scrisa muresanflaviu muresanflaviu Va scriu cu rugamintea de a ma sfatui ce sa fac. Sunt medic chirurg, salariat al unei institutii sanitare. Pe data de 22.08.2013, impreuna cu alti 4 colegi, am ... (vezi toată discuția)
Raspuns la petitii costintancu costintancu ce se poate face atunci cand o institutie de stat nu-ti da raspuns la petitie in termen legal, termenul fiind depasit cu peste un an fata de solicitarea ... (vezi toată discuția)
Raspuns petitie voluntar voluntar Buna ziua, In cazul in care s-a transmis o petitie in atentia autoritatilor publice si au trecut peste 90 zile fara a se primi un raspuns, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)