avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Concediu de odihna invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Concediu de odihna invatamant

ART. 267(legea 1/2011)
(1) Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare; în cazuri bine justificate, conducerea unităţii de învăţământ poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă.
(3) Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.
1. Potrivit acestui articol un cadru didactic beneficiaza in fiecare an de 62 de zile de concediu.
2. Concediu ,de regula, este acordat in fiecare an.
3. Concediul este efectuat in vacantele scolare.
Insa,in practica, in perioada vacantelor scolare exista cadre didactice care desfasoara diverse activitati(tabere scolare ,cursuri de formare,comisii de examen),iar angajatorul le acorda zilele de concediu neefectuate in anul scolar urmator. S-a ajuns ca multe cadre didactice sa nu isi poata efectuta concediul de odihna in totalitate de ani de zile pentru ca suma zilelor restante nu "incap" in zilele lucratoare din timpul vacantelor scolare.
Intrebarea mea este: ' Cat timp angajatorul are dreptul sa nu respecte acordarea celor 62 de zile de concediu anual?" Ma gandesc ca o singura data. De exemplu,in 2014 trebuie sa beneficiez de 62 de zile +nr. de zile concediu neefectuat din 2013 care corespund zilelor lucratoare ramase din vacantele scolare,iar restul sa mi se compenseze in bani.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 18:48, 4 Octombrie 2013
Da....dar mai trebuie sa fie si constitutionala. Dreptul la concediu e unul constitutional.Asadar ....limitarea sa e una exceptionala . Daca timp de 3 ani (2011,2012,2013) doua persoane au ,in baza aceleiasi legi, prima- 62 de zile de concediu ,iar alta persoana 40 de zile..... unde mai este egalitatea in fata legii?
Legea este constitutionala. Faptul ca din cauza unor angajatori nu se oate respecta , aceasta nu intra in sfera constitutionalitatii.

Nu scrie nicaieri ca legiuitorul nu poate stabili durata de CO pentru diferite categorii de salariati din sectorul bugetar in functie de anumite criterii.

Egalitatea in fata legii inseamna altceva decat considerati dvs referitor la acest subiect.
Da,dar aici e vorba de aceeasi categorie de angajati.... si de transformarea unei exceptii (efectuarea in anul urmator a concediului restant ) in regula.
Nu are cum o exceptie sa fie transformata in regula , decat prin modificarea actului normativ care o reglementeaza.
Corect....numai ca asa se intampla in practica...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea restantei concediului de odihna in invatamant ionut_darius ionut_darius Sunt secretar al unei scoli si ma confrunt cu urmatoarea situatie: - la 01.09.2010 s-a transferat la unitatea noastra scolara, prin restrangere de activitate, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna invatamant Marissa87 Marissa87 Buna ziua, revin cu o alta intrebare pentru ca in cadrul unitatii nu gasesc raspuns. La inceputul anului scolar, cand am semnat contractul de munca era ... (vezi toată discuția)
Concediul legal in invatamant?... ViorelaAbrudan ViorelaAbrudan Buna ziua, sunt cadru didactic la o scoala, din cate stiu legea prevede 62 zile lucratoare pe an scolar. Pana la terminarea cursurilor s-au efectuat 15 zile ... (vezi toată discuția)