Am o nelamurire.
Nu am nici un fel de pregatire in domeniul juridic si de aceea apelez la opiniile voastre.
Este vorba, la modul generic, de un litigiu intre doua parti. In perioada scursa de la introducerea actiunii de catre reclamant, legea (regulamentul) dupa care se judeca respectiva cauza, s-a modificat. In modificarile aduse, nu s-a specificat daca prevederile ei se aplica litigiilor inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
In consecinta organul de judecata a luat in considerare noua reglementare si a dat castig de cauza reclamatului si nu reclamantului (modificarea schimband total situatia) . Este corect ca o asemenea situatie sa se intample?
Desfasurarea unui litigiu este guvernata de prevederile Codului de procedura civila.
Am inteles la ce faceti referire dar n-ar fi rau daca ati spune despre ce Regulament este vorba.
In Romania sunt structuri independente care au legi si regulamente proprii si nu se supun regulilor din civil sau penal. E vorba de legile si regulamentele dupa care se organizeaza activitatile unui sport.
Putem dezvolta subiectul?
Avand in vedere continutul celui de-al doilea mesaj al dvs. (e cam ciudatel, dar cred ca ghicesc pe unde bate) cred ca prin expresia "organul de judecata" din primul mesaj nu v-ati referit la justitia statala ci la te-miri-ce comitet sau comiţie care judeca/arbitreaza vreun litigiu conform unor proceduri interne.
Principiul este acela ca legea noua de procedura este de imediata aplicare. Adica ea se aplica si litigiilor in curs de judecata incepute sub imperiul legii vechi. Ca atare, cele ce ar trebui aratate pe undeva prin noua reglementare sunt tocmai exceptiile de la acest principiu. (in ce situatii nu se aplica noua reglementare).
Recunosc, e cam ciudatel. Este vorba intr-adevar de o comisie de arbitraj pentru litigii. Au proceduri interne, dar pe de alta parte, toate statutele si regulamentele lor trebuie sa respecte legile statului. Prima lege e Constitutia, care la art. 15 al.2 "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.", iar in Codul civil, tot ceva de genul asta. Nu am pregatire juridica si de aia nu folosesc termenii cu care sunteti obisnuiti. Scuze:).
Pe de alta parte afirmati mai sus ca legea noua de procedura este de imediata aplicare.
Cele doua afirmatii de mai sus sunt in contradictie (poate la prima vedere). Titand conta si de faptul ca acele regulamente nu sunt legi (lege insemnand termenul folosit de dumneavoastra in practica juridica), ceata din mintea mea devine tot mai groasa.
Multumesc pentru raspunsuri;)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Divort
Alejandro1
Sunt cetatean roman casatorita cu un cetatean spaniol in Spania.Casatoria a fost inregistrata si in Romania ,exista un minor.Pot sa divortez in tara?Precizez ... (vezi toată discuția)
Proces comercial
vad
Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)