avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Declaratiile 010 si 098
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Declaratiile 010 si 098

Buna ziua. Am si eu o intrebare la dumneavoastra.
O societate nou infiintata in iulie 2013 care este neplatitoare de tva dar cu impozit pe profit 16% vrea sa devina platitoare de impozit prin metoda aceea de a depune 010 si 098 la administratie.
As vrea sa stiu cum se completeaza acele declaratii deoarece imi cere sa estimez cifra de afaceri si in 010 si 098, si nu stiu ce suma sa trec( nu stiu nici plafonul care mai este acum).
Ma puteti ajuta?
Va multumesc mult deoarece nu prea ma pricep bine la aceste declaratii.
O zi buna.

Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:50, 5 Octombrie 2013
Buna ziua,

Societatile nou infiintate sunt platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor daca nu intra la exceptii.
Ceea ce spuneti dumneavostra despre formularul 098 este pentru optiunea de a fi platitor de TVA, nu are legatura cu impozitul.
Gasiti mai jos extras din Codul Fiscal referitor la aceasta optiune.

Referitor la completarea declaratiilor , fiecare formular este isotit de instructiuni de completare. Rugati si contabilul sa va ajute.

Formularul 098 Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (OMFP 2795/2011). Cererea se depune decătre societăţile comerciale care se înfiinţează în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, care sunt supuse înmatriculării la Registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul social declarat în cererea de înmatriculare în registrul comerţului. Formularul se completează în două exemplare

ART. 153 Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA
(1) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere şi/sau operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumită în continuare înregistrare normală în scopuri de taxă, după cum urmează:
a) înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, în următoarele cazuri:
1. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici;
2. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;
b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau a depăşit acest plafon;
c) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;
d) dacă efectuează operaţiuni scutite de taxă şi optează pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3).
Cred ca societatea respectiva voia sa se inscrie ca platitoare de TVA, dar exprimarea nu a fost bine aleasa. Ca este asa sau nu, numai dansul/dansa poate spune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O.m.f.p. nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de tva  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 824 din data de 22 noiembrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2795/2011 ... (vezi toată discuția)
Declarare platitor tva Floryn_99 Floryn_99 Am preluat o firma infiintata in 2003 ca neplatitoare de TVA. Pana in 2011 firma nu a avut cine stie ce activitate (nu a avut deschis nici macar cont bancar), ... (vezi toată discuția)
Plafon tva camelia adina camelia adina o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se ... (vezi toată discuția)