avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire privindcompetentanta instantei - speta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire privindcompetentanta instantei - speta

Am o problema si nu stiu exact cum sa procedez. Am formulat cerere de chemare in judecata impotriva unui debitor in data de 12.02.2008 in temeiul art.51 alin.3 din legea 51/2006 (serviciile comunitare de utilitai publice) pe care am depus-o la Tribunalul Vrancea sectia contencios intrucat la acea data aceasta instanta era competenta sa solutioneze acest litigiu. Ulterior s-a modificat legea 51/2006 prin OUG 13/2008 care a fost publicata in MO la data de 26.02.2008 si care a modificat si art.51 alin.3 din legea 51/2006. Potrivit OUG 13/2008 competenta de solutionare a cererii pe care am formulat-o nu mai apartinea tribunalului, ci judecatoriei de la domiciliul paratului.
Potrivit OUG 13/2008 Tribunalul Vrancea si-a declinat competenta in acest litigiu in favoarea judecatoriei Focsani, desi ulterior datei de 12.02.2008 noi am mai formulat si alte cereri de chemare in judecata care nu au fost declinate in favoarea judecatoriei Focsani. Am declarat recurs impotriva hotararii de declinare pronuntata de tribunal. Intre timp tribunalul a trimis pe de o parte spre solutionare cererea noastra la judecatoria Foscani iar pe de alta parte recursul fomulat de noi spre solutionare la curtea de apel galati.
Ulterior, judecatoria Focsani la randul ei si-a declinat competenta in favoarea judecatoriei Adjud, iar recursul nostru ne-a fost respins ca nefondat in temeiul art. 725 alin.1/CPC.
Astfel, judecatoria Focsani a trimis spre solutionare cauza la judecatoria Adjud, iar curtea de apel Galati dupa ce a solutionat recursul a trimis dosarul cu toate actele depuse inapoi la tribunalul Focsani care la randul sau l-a trimis la judecatoria Focsani. In prezent avem pe rol doua dosare in care sunt aceleasi parti cu acelasi obiect si aceeasi cauza.
La Focsani am avut primul termen in data de 17.03.2009 in care am aratat ca noi in prezent ne judecam la Adjud, iar instanta ne-a solicitat sa facem precizari in legatura cu exceptia litispendentei si sa depunem un certificat de grefa care sa ateste existenta unui lititigu pe rolul Judecatoriei Adjud. Pe 25 martei am avut termen la judecatoria Adjud care a amanat cauza si a dispus trimiterea unuei adrese catre judecatoria Focsani si tribunalul Vrancea in vederea trimiterii dosarelor in care suntem implicati pentru a fi atasate la dosarul de pe rolul judecatoriei Adjud.
Vreau sa va intreb daca judecatoria Focsani desi si-a declinat competenta mai poate judeca din nou aceasta cauza ? Si cum as putea sa procedez in continuare in legatura cu aceasta cauza ?


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:04, 25 Martie 2009
In cauza trebuie sa invocati exceptia de litispendenta, deoarece nimeni nu poate fi judecat pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte, in fata mai multor instante. Intrucit ambele dosare se afal pe rolul a doua judecatorii, daca exceptia este primita, atunci se va trimite dosarul instantei care a fost mai intii investita. Din cite am inteles la judcatoria Focsani nu s-a ridicat exceptia necompetentei teritoriale a acestei instante, ca atare probabil ca aici judecindu-se prima cerere formulata, se va impune trimiterea celui de-al doilea dosar, care a ajuns la Adjud, la Focsani. Totusi, pentru a nu gresi, in continuarea judecatii, ar fi bine sa consultati un avocat, care studiind si dosarele poate sfatuiasca cum este mai bine sa procedati.
Doamna, dvs. ati scris ca dosarul a plecat in recurs, la Curtea de Apel, fara dosar.
Asta rezulta, avand in vedere faptul ca in timp ce se judeca recursul, judecatoria Focsani a declinat cauza spre competenta solutionare judecatoriei Adjud.
Despre ce fel de competenta a fost vorba, materiala, teritoriala? Imi pare rau dar la capitolul "geografie" stau foarte prost.
Tribunalul Vrancea pe de o parte a trimis la curtea de apel Galati recursul cu toate actele depuse in cauza, iar pe de alta parte a trimis spre solutionarea fondului un dosar in care era doar cererea noastra fara actele depuse, la judecatoria Focsani. Primind dosarul acesta incomplet, judecatoria Focsani si-a declinat competenta teritoriala la Adjud. Dupa ce s-a solutionat recursul la Galati, s-a trimis inapoi dosarul la trib. Vrancea care la randul sau l-a trimis la jud. Focsani. Vreau sa va intreb daca este corect ca jud. focsani sa judece din nou aceasta cauza, desi si-a declinat anterior competenta teritoriala in favoarea jud. Adjud? Nu ar fi trebuit sa trimita dosarul la Adjud pentru a fi atasat la dosarul aflat pe rol?
Deci, cererea de chemare in judecata este la judecatoria Adjud iar in dosarul aflat in prezent la judecatoria Focsani nu se afla nicio cerere de chemare in judecata.

Judecatoria Focsani nu va judeca dosarul (nici nu l-a judecat, si-a declinat competenta). Pentru urmatorul termen faceti ce v-a pus judecatorul in vedere sa faceti: invocati exceptia litispendentei in scris si anexati un certificat de grefa de la judecatoria Adjud. Anexati si incheierea de sedinta prin care judecatoria Focsani si-a declinat competenta in favoarea judecatoriei Adjud.

Cele doua cauze, care sunt una si aceeasi cauza, vor fi judecate de catre instanta mai intai investita. Vorbind romaneste, litigiul va fi judecat de catre instanta unde se afla inregistrat dosarul cu numarul cel mai vechi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune în revendicare drept comun/ legea 10/2001 Oana  Tudor Oana Tudor Buna! Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta: Pe scurt: 1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o ... (vezi toată discuția)
Hotarare casata de curtea de apel, declinare competenta fond elena_1234 elena_1234 Am urmatoarea speta: Am dat in judecata o institutie pt 2 capete de cerere: 1) nenominalizare persoana de catre consiliul de administratie pt grupa a II-a ... (vezi toată discuția)
Vreau sa dau in judecata guvernul romaniei, ministerul apararii, ... utilizator16eu utilizator16eu Vreau sa dau in judecata guvernul romaniei, ministerul apararii, sri-ul, spitalul Roman, politia Roman si ministerul de finante toate intr-un singur proces si ... (vezi toată discuția)