avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... convocare comisie displinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

convocare comisie displinara

As avea nevoie de un sfat referitor la urmatoare situatia. Timp de 3 luni am lucrat la un call center. Dupa perioada de proba, adica 3,5 luni angajatorul mi-a pus in vedere ca incepand cu data de 1 octombrie sa nu mai vin la birouu. Am fost rugata sa semnez cererea de demisie si am refuzat. Mi s-a spus ca ma pot muta pe alt proiect fara sa mi se prezinte o alta fisa a postului. Tot angajatorul mi-a comunicat ca daca nu voi semna concedierea pe cale amiabila ma va transfera automat la acel nou post din cadrul companiei unde nu imi voi putea exercita competentele lingvistice pentru care am fost anjata si daca nu ma voi preyenta o s ama concedieze pentru nepreyentare. Am primit convocarea pentru comisia disciplinara. Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Angajatorul a folosit un mod abuziv si a prezentat destul de clar calea prin care va scapa de mine legal. Eu nu mi-am dorit nicio clipa s aparasesc locul de munca. Intrebarea mea este de ce nu am fost pur si simplu concediata pe baza art 65 lit a care spune ca nusunt compatibila cu postul. De ce a trebuit angajatorul sa recurga la aceasta metoda? As aprecia un sfat. La convocare poate participa un reprezentant al familiei angajatului? multumesc
Potrivit art.251 alin.4 C.mun. , in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Dispozitiile art. 251 alin. (4) C. muncii nu limiteaza dreptul salariatului de a fi asistat de avocat in procedura cercetarii abaterii disciplinare, acest drept avandu-si izvorul in contractul de asistenta juridica
Chiar daca art. 251 alin. (4) din Codul muncii , face referire la dreptul partii de a fi asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, in continutul acestui articol se mentioneaza si faptul ca salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa, asa incat dreptul la o aparare efectiva nu exclude, ci dimpotriva, permite asistarea sa de un avocat (a se vedea in acest sens Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale)
[ link extern ] .
multumesc pentru raspuns... din articolele indicate inteleg ca un membru al familiei nu poate fi prezent la aceasta reuniune convocata. Insa cum anume trebuie sa se poarte angajataul in situatia descrisa anterior astfel incat sa fie concediat conform art. 61 lit a si nu pe motiv de neprezentare asa cum isi doreste angajatorul.
Aplicarea unei sanctiuni nu este conditionata de cum se va comporta salariatul in fata comisiei de disciplina.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare pentru lamurirea problemei in cauza.
Angajatorul, dupa primirea raportului comisieid e disciplinar, este cel care decide aplicarea sanctiunii.

Angajatul are posibilitate sa conteste in instanta decizia respectiva.
Atentie insa daca NU va veti prezenta la cercetarea disciplinara pe data la care ati fost convocata veti putea fi concediata automat vezi art. 251 alin (3) Codul Muncii " (3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. ".

Pe de alta parte nimeni nu te poate obliga sa semnezi un act aditional de schimbare a postului intr-un departament in care tu nu vrei.

Raspunsul la "De ce nu te concediaza pe art 65 Codul Muncii ci incearca sa te convinga sa semnezi demisia sau incetarea cu acordul partilor " este ca aceasta este calea cea mai sigura prin care angajatorul stie ca nu-l vei da in judecata, deci este protejat total.

Eu zic sa te prezinti la cercetarea disciplinara si sa prezinti toate apararile care vrei sa le sustii. Sunt sanse mari sa greseasca la proedura sau la foma deciziei de concediere si sa poti apoi contesta decizia de concediere in instanta si sa castigi.

Ar mai fi o intrebare: pentru ce te concediaza disciplinar? pt ca ai refuzat sa semnezi actul aditional de mutare in alt Departament? nu inteleg exact, pentru o astfel de asa zisa abatere disciplinara, castigi in instanta fara probleme.

Orice ar fi du-te la cercetarea disciplinara si dupa ce ai decizia de concediere (pentru ca mie imi este clar ca vor sa te concedieze) vezi ce sanse ai sa castigi in instanta.

Daca castigi in instanta vei castiga toate salariile de la concedierea nelegala pana vei fi reintegrata ceea ce inseamna aproximativ 12 salarii, pt ca cam atat dureaza judecarea unui proces in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)