avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata nedatorata - mediere?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata nedatorata - mediere?

daca am o plata nedatorata , am notificat partea, nu a raspuns solicitarii , pot sa -l actionez in instanta pentru plata nedatorata /?
cu sau fara mediere ?
sau merg pe cerere cu valoare redusa?
Concret, potrivit art. 601 din Legea nr. 115/2012, procedura prealabila de infromare asupra medierii este obligatorie in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila.

In aceste conditii, trebuie sa parcurgeti procedura si sa convocati paratul la sedinta de informare asupra beneficiilor medierii.


f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în
care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă,
a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să
recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013 - 1.024 sau la cea prevăzută la art.
1.025 - 1.032 din Legea nr. 134/2010
, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare;

varianta actualizata.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
advsys, utilizator
Nu puteti evita medierea.
Cum ati notificat partea? Ati solicitat o intalnire pentru conciliere?
Daca nu ati apelat la un mediator, care sa trimita o invitatie la mediere, nu puteti deschide actiunea.
Apelati la un mediator, acesta va trimite partii o invitatie la mediere. Daca partea nu raspunde, mediatorul va emite un PV de informare, daca partea raspunde si nu este de acord cu medierea, mediatorul va emite un Certificatv de informare.
Abia dupa ce sunteti in posesia PV sau CI, puteti deschide actiunea.
E posibil sa rezolvati prin mediere intrucat se vor gandi ca urmeaza procesul daca nu rezolvati amiabil si daca ar pierde in mod evident procesul ar putea accepta.
Poate stabiliti un termen de plata avantajos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea la cererile cu valoare redusa ? Paul Citiriga Paul Citiriga La cererile cu valoare redusa, reglementate de ardinul nr.359/C/200.01.2013 se cere sau nu parcurgerea procedurii prealabile privitoare la obligativitatea ... (vezi toată discuția)
Trebuie mediere cu restantier intretinere? andreistan andreistan Buna ziua, Suntem asociatie de proprietari si vrem sa actionam in instanta 3 restantieri la intretinere cu [b]restante de cate 4000 RON[/b]. Ii vom ... (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)